• Mats Wahl ser böckerna i serien Blodregn som en hypotes över vad som kan komma att hända om vi inte agerar i klimatfrågan. – Det är inte vi som lever nu som kommer drabbas, utan det är våra barn och barnbarnsbarn.
Landets Fria

”Vi måste fundera över vilken värld vi vill ha”

I ett framtida klimatförändrat Sverige kontrolleras städerna av kriminella gäng och övervakningskameror. Men på landsbygden kan motståndet gry. Mats Wahls ungdomsserie Blodregn vill visa hur det kan komma att bli om vi inte agerar nu.

Allt började när författaren Mats Wahl 2013 stötte på ett för honom nytt ord i morgontidningen; blodregn.

– Innan jag ens hade läst artikeln visste jag att det var något jag ville skriva om. Det var ett kraftfullt ord som gav starka associationer. Jag förstod sedan att blodregn är ett meteorologiskt fenomen, där sand från Sahara lyfts upp av starka vindar och transporteras iväg. När sanden blandas med regn och faller ner ser det ut som att himlen blöder.

Inspirerad av den isländska sagan började han att berätta om den unga Elin, som lever i Sverige 50 år fram i tiden, då blodregn, översvämningar och stormar är vanligt förekommande på grund av den globala uppvärmningen. Samhället har gått tillbaka till medeltida förhållanden där det inte finns fungerande lagar eller samhälleliga skyddsnät, samtidigt som den högteknologiska utvecklingen har banat väg för en stark robotisering och ständig övervakning.

– I städerna ber folk om att bli övervakade, eftersom de tror att det gör dem tryggare. På landsbygden är det svårare och allt eftersom regeringen blir mer korrumperad bildas det ett väpnat motstånd på landsbygden.

Fyra böcker har det hunnit bli i serien sedan den första delen Ryttarna kom ut 2014. Hösten 2017 kommer den femte och avslutande delen. Bokserien är Mats Wahls sätt att delta i samtalet om framtiden.

– Jag vill att böckerna ska få människor att fundera över vilken värld vi vill ha, vilken värld vi eventuellt får och vilka beslut vi i dag ska ta för att vi inte ska få för mycket av de dåliga delarna av den värld som vi står inför.

Sedan han började skriva böckerna har han plöjt igenom ett stort antal föreläsningar, rapporter och diagram om klimatförändringarna. All forskning som finns i dag gör att vi inte kan säga att vi inte visste vad som höll på att hända, menar han.

– 97 procent av forskarvärlden är enig om att de globala klimatförändringarna orsakas av vårt sätt att leva och att vi måste ändra på oss. Vi som har möjlighet måste bo och resa på ett annat sätt och tala om för resten av världen att vi betraktar det här som den viktigaste frågan, den som övertrumfar alla andra frågor.

Själv har han bland annat dragit ner på flygresorna och väljer numera andra färdsätt när han är ute och pratar om sina böcker.

Det är också viktigt att diskutera frågan så ofta det går, menar han.

– En del skakar på huvudet och säger ”kan vi inte prata om något kul istället?” Jo, men då kommer det att bli väldigt besvärligt för våra barnbarnsbarn, för de kommer inte ha så mycket kul att prata om.

Om många kunniga och engagerade personer sätter press på politikerna så måste de också börja agera. Historien har redan visat att samhällen är kapabla till snabba omställningar.

– När USA förklarade krig mot Japan 1941 ställde den amerikanska ekonomin om till en helt annan produktion på bara några månader. Man fokuserade på att tillverka flygplan, konserver, vapen och så vidare. Det är tekniskt möjligt att ställa om världens produktion så att vi inte hamnar i två graders uppvärmning i förhållande till tiden före industrialismen.

USA – exemplet är en av Mats Wahls solglimtar i allt det mörka. En annan är det intresse och den diskussionslust som han möter för klimatfrågorna bland ungdomar.

– Jag tror att det finns alla skäl i världen att tänka sig att vi i dag kan göra viktiga saker i den här frågan, och varje liten småsak som vi gör är en viktig sak. Också små stenar skapar ringar då de kastas i vattnet.

Fakta: 

Klimatfiktion

Oryx och Crake, Syndaflodens år och MaddAdam
Författare: Margaret Atwood
Förlag: Norstedts

Den kanadensiska författaren Margaret Atwood har kommit att bli något av en förgrundsgestalt i klimatfiktionsgenren. I romanen Oryx och Crake (2003) har människan gjort att världen kollapsat. Huvudpersonen Snömannen försöker klura ut hur allt kunde falla samman så snabbt, samtidigt som han försöker överleva i det ödelagda landskapet där nassonger och varjundar härjar. Den oplanerade uppföljaren Syndaflodens år (2010) kan ses som en parallellroman till Oryx och Crake. Där är det nattklubbsdansaren Ren som försöker tackla vardagen som en av få överlevande efter katastrofen. Atwood har sagt att när hon skrev Oryx och Crake sågs den som science fiction som var svår att relatera till, men att verkligheten kröp närmare de följande åren och 2010 var en klimatkatastrof inte lika omöjlig att föreställa sig. Triologin avslutas med MaddAdam (2015) där människosläktet avfärdas helt och hållet efter att nästan ha utrotats av en farsot, och ersätts av grönögda crakerianer.

Minnen av vatten
Författare: Emmi Itärantas
Förlag: Modernista

I maj 2017 kommer finländska Emmi Itärantas hyllade roman Minnen av vatten (Teemestarin kirja) ut på svenska. I en framtid där den globala uppvärmningen har förändrat världen geografiskt och politiskt krigar människorna om vatten. Kina har makten över Europa och den Skandinaviska Unionen är ockuperad. Långt upp i norr bor sjuttonåriga Noira som tränas till att bli temästare. Men när vattnet blir en bristvara och armén tränger sig på tvingas hon välja mellan att slåss och att skydda sig själv.

Hetta
Författare: Ian MacEwan
Förlag: Brombergs bokförlag

Hetta (2011) kan till skillnad mot de flesta andra klimatromaner inte klassas som science fiction eller thriller. Den handlar om forskaren Michael Beard som har fått nobelpris i fysik, men har sin storhetstid bakom sig, både yrkesmässigt och privat. Han inser att om han kommer på ett sätt att rädda världen från de beryktade klimatförändringarna borde hans karriär få en ordentlig skjuts. MacEwan skriver med brittisk torr humor om en medelålders mans girighet och självbedrägeri.

Jannah – Sista året på jorden
Författare: Johan Jergner-Ekervik och Frida Ulvegren
Förlag: Kartago

Serieromanen Jannah – Sista året på jorden (2015) riktar sig till äldre ungdomar men passar även för vuxna. Läsaren får följa några av de sista människorna som är kvar på en jord på väg mot undergången. De som har råd har redan tagit en enkelbiljett till den nyupptäckta planeten Jannah, som sägs vara en bättre version av Tellus. Här finns framtidsscenarion som inte känns allt för otänkbara, med polisrobotar, strömslavar och chip bakom örat, ett konstant regnande och växthusodling i ett ockuperat Kaknästorn. Fler delar planeras.

Fler klimatromaner

Det som inte växer är döende 
Författare: Jesper Weithz

The water knife 
Författare: Paolo Bacigalupi

En annan gryning
Författare: Camilla Steen

Dimensioner 
Författare: Sofie Berthet

Malmö Manhattan 1994 2024 
Författare: Catarina Rolfsdotter Jansson

...och en klimatskeptisk:

State of fear
Författare: Michael Crichton

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny bok om oljetoppen ett måste

Recension

Kjell Aleklett var med och myntade begreppet Peak Oil. Hans nya bok är ett måste för alla med minsta intresse av frågan.

Landets Fria

© 2023 Fria.Nu