Aktivister tar klimatfrågan till domstol
I Sverige inväntar aktivister grönt ljus för en stämning mot svenska staten efter Vattenfalls brunkolsförsäljning. I Norge har en domstol godkänt en stämningsansökan mot norska staten efter att den tillåtit ny oljeborrning i Arktis. Liknande rättsprocesser som rör miljö- och klimatfrågorna blir allt vanligare i världens domstolar.
I skrivande stund inväntar initiativtagarna till Magnoliamålet besked från Stockholms tingsrätt. De har lämnat in en ansökan om stämning av svenska staten och utgör en del av den växande rörelse som tar klimatfrågan till domstol.
De som jobbar med Magnoliamålet har kopplingar till olika miljöorganisationer, bland annat PUSH Sverige, Fältbiologerna och Klimataktion. De anser att regeringens godkännande av Vattenfalls brunkolsförsäljning i Tyskland bryter mot svensk lag och vill nu pröva detta i rätten.
Annons
– Efter regeringens godkännande av affären gick luften ur många av oss i miljörörelsen, som kämpat länge mot det här. Men efter ett tag började det surras om att vi inte kan släppa något så felaktigt utan större protester, berättar Annika Hagberg från PUSH Sverige.
En handfull aktivister formulerade en stämningsansökan tillsammans med jurister för att på rättslig väg ifrågasätta beslutet.
– Även om den politiska ledningen inte lyssnar på folket så måste den i alla fall lyssna på lagen, säger hon.
I Norge har en domstol just godkänt en stämningsansökan mot norska staten, för att regeringen tillåtit ny oljeborrning i Arktis. Greenpeace, som tillsammans med Natur och ungdom driver rättsfallet, menar att norska statens agerande strider mot både Parisavtalet och landets egen grundlag.
– Det är ett betydelsefullt fall. Delvis på grund av att Norge har en viktig roll i ett så pass känsligt område. Men även eftersom det kan skapa ett globalt prejudikat där miljöskydd står före kortsiktiga vinstintressen, säger Frode Pleym, chef för Greenpeace Sverige.
Han menar att det sker en global våg av liknande rättsprocesser, från Filippinerna till USA, Schweiz och Nederländerna.
– Vi lever i en extremt svår och utmanande brytningstid. Vi menar att i ödesfrågor som handlar om miljö och mänskliga rättigheter är det faktiskt domstolar som har ansvaret. Det är inte politiker som ska bestämma hur lagar följs.
Det finns även fall där det inte är miljöorganisationer som driver på utvecklingen. För ett par veckor sedan kom en österrikisk förvaltningsdomstol fram till att flygplatsen utanför Wien inte får byggas ut. Det skulle leda till en för stor ökning av utsläpp, vilket strider mot landets förpliktelser att minska dem, menade domstolen. Flygplatsens planer på att kompensera för utsläppen genom att installera solpaneler och använda elektriska bilar är enligt domstolen inte tillräckliga, rapporterar nyhetsbyrån AFP.
– Så vitt jag vet är det unikt att klimatskydd används som argument för att blockera en konkret plan, säger flygplatsens advokat, Christian Schmelz, till tidningen Die Presse.