• Den parlamentariska landsbygdskommittén föreslog i början av januari att alla invånare ska ha tillgång till minst 100 Mbit/s uppkoppling senast år 2025.
Landets Fria

Fiber skiljer stort mellan stad och land

2015 hade Malung-Sälen sämst fibertäckning i Sverige – 3 procent. Nu jobbar både kommunen, företag och ideella krafter för att öka siffran rejält.

Den senaste statistiken över fibertillgången i Sverige är från 2015 och då var skillnaderna stora mellan olika delar av landet. Medan 91 procent av hushållen i Stockholms kommun hade tillgång till internet via fiber var det bara 3 procent i kommunerna Malung-Sälen och Hörby. Sedan dess har frågan varit prioriterad i Malung-Sälen.

– Vi vill lämna vår föga hedrande jumboplats och det tror jag att vi har gjort, säger kommunalrådet Kurt Podgorski (S).

Nu säger han att 40 procent av hushållen har tillgång till fiber och nästa år beräknas det vara 70 procent. Kommunen ger det lokala bolaget Malungs elnät, som till majoriteten är kommunalt ägt, två miljoner kronor per år för att dra fiberledningar.

– Det går undan nu och anslutningsgraden är ganska hög. Det är glädjande.

Kommunens mål är att 90 procent av invånarna och företagen ska ha tillgång till en uppkoppling på minst 100 Mbit per sekund år 2020.

– Nu ser det högst realistiskt ut att vi når det, säger Kurt Podgorski.

Men för många invånare är det bråttom. Som Landets Fria tidigare skrivit kommer Telia att släcka ner det fasta kopparnätet för telefoni och internet för tusentals kunder runt om i landet i år, bland annat i delar av just Malung-Säters kommun. Ett område som drabbas är byarna runt Sörsjön. Därför arbetar en grupp invånare för att starta en fiberförening där.

– I början var vi inte så intresserad av fiber eftersom kopparnätet fungerar bra. Men förra året fattade vi att det skulle försvinna. För oss är det en katastrof, berättar Kristin Jauch, en av de aktiva i gruppen.

Hon säger att hon är beroende av en bra internetuppkoppling, bland annat eftersom hon studerar en mäklarutbildning på distans där föreläsningar och studiematerial finns på nätet. Dessutom använder hon och hennes man tjänster som Skype för att hålla kontakt med släkt och vänner utomlands.

– Vi har provat mobilt bredband och det fungerade ibland men ibland var det inte bra. Det blev avbrott när vi använde Skype så att vi var tvungna att ringa upp om och om igen. När de stänger av kopparnätet kommer alla som i dag använder det att belasta det mobila nätet istället och det kommer att fungera ännu sämre.

Det är ett av skälen till att hon nu arbetar för att bilda Sörsjöns fiberförening.

– Det fungerar bäst om hela byn jobbar ihop och försöker att få bidrag för det från start. Då måste 75 procent av de fastboende vara med.

Fem bybor har gått ihop och för några veckor sedan arrangerade de ett informationsmöte. 30 intresserade dök upp vilket gladde arrangörsgruppen. Men eftersom det bor omkring 100 personer i området måste minst 75 av dem skriva upp sig för fiber om byn ska kunna få bidrag för anslutningen. Nästa steg blir att ta reda på exakt vilka som är fastboende i området och att besöka dem för att berätta om argumenten för fiber.

– Till exempel är trygghetslarm för äldre inte lika pålitliga med mobilt bredband. Även fastighetsvärdet påverkas. En kollega som värderar hus sa att om du inte har fiber minskar fastighetsvärdet med anslutningskostnaden, säger Kristin Jauch.

Senare i vår är tanken att ha ett uppföljningsmöte med några från grannbyn Norrnäs, som redan har fiber, och kanske några leverantörer för att ge lite mer konkret information kring fiber och vad kostnaden kan tänkas bli. Gruppen håller också på att ta reda på vad kommunen har för planer när det gäller fiber i området och vilken hjälp de kan erbjuda. Därefter hoppas de starta en fiberförening och få tillräckligt många medlemmar för att ansöka om bidrag.

– I Norrnäs gick det tre år från första mötet till inkopplingen av fiber, så vi ser framför oss minst två år utan bra internet. Det känns otryggt och vi är oroliga

Massor av råd och tips för den som vill ansluta sin by till fibernätet finns på www.helasverige.se/kansli/foer-dig-som-vill/faa-bredband och www.bredbandivarldsklass.se.

Fakta: 

Fiberanslutning 2015–2025

2015 hade 21 procent av hushållen och 25 procent av företagen i glesbebyggda områden tillgång till fiber. I tätbebyggda områden var siffrorna 65 respektive 61 procent.

0,02 procent av både hushållen och arbetsplatserna i glesbebyggda områden hade inte tillgång till någon uppkoppling. Det motsvarar ungefär 90 hushåll och 50 arbetsplatser.

Länet med lägst grad av fiberanslutning var Dalarna, 41 procent.

Högst hade Stockholms län, 79 procent.

Kommunerna med lägst grad av fiberanslutning i procent var:

Malung-Sälen och Hörby, 3

Gagnef, 7

Skurup, 8

Surahammar, 9

Mark, 10.

Kommunerna med högst grad av fiberanslutning i procent var:

Stockholm, 91

Umeå, 84

Solna, Västerås och Malmö, 81.

Regeringens mål är att alla invånare ska ha tillgång till ”snabbt” bredband senast år 2025. I praktiken betyder det att omkring 10 000 personer bara ska få 30 Mbit/s.

Den parlamentariska landskommittén föreslog i början av januari att alla invånare ska ha tillgång till minst 100 Mbit/s uppkoppling senast 2025.

Källor: PTS, regeringen.se

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

197 miljoner till landsbygden

Regeringen nya Hela Sverige-satsning ska ge fler gröna jobb, servicekontor på små orter och bättre internetuppkoppling.

Landets Fria

Lantbrukarnas lönsamhet ökar

Fler lantbrukare än för ett år sedan bedömer sin lönsamhet som god – och fler skulle rekommendera unga att bli lantbrukare.

Landets Fria

© 2022 Fria.Nu