• Gustav Fridolin, Isabella Lövin, Stefan Löfven och Magdalena Andersson presenterade planerna under en pressträff på torsdagen i samband med regeringssammanträdet i Gävle.
Landets Fria

197 miljoner till landsbygden

De kommande tre åren vill regeringen storsatsa på landsbygden med den nya Hela Sverige-satsningen. Fler gröna jobb, servicekontor på små orter och bättre internetuppkoppling är några av löftena.

Regeringen avsätter drygt 1,2 miljarder kronor under 2018 för åtgärder i den så kallade Hela Sverige-satsningen, skriver de i ett pressmeddelande. Ett av löftena är en sammanhållen politik för Sveriges landsbygder, där en proposition med förslag på åtgärder ska lämnas till Riksdagen under våren. 197 miljoner avsätts för dessa satsningar under 2018, och en större summa under de följande två åren.

I satsningen ingår utöver det bland annat att myndigheterna Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten och Skatteverket ska etablera 10 nya kontor i landsbygdsregioner och socialt utsatta områden under 2018. Under 2019 ska Statens servicecenter, som samordnar dessa myndigheters tjänster, öppnas.

Stora resurser läggs också på att göra vägen till gröna näringar enklare över hela landet. 3 000 nya jobb hos bland annat Skogsverket, Naturvårdsverket och Trafikverket ska tillsättas under nästa år. Jobben handlar bland annat om att rusta upp naturreservat och vandringsleder, och är främst tänkta för långtidsarbetslösa och nyanlända.

– Det finns behov på väldigt många platser i landet och det är ett väldigt eftersatt arbete också, säger klimat- och biståndsminister Isabella Lövin (MP) till TT.

Det kommer också att avsättas 100 miljoner ytterligare till Norrlandsstödet för norrländska lantbrukare, som Landets Fria Tidning tidigare har skrivit om.

Att sprida möjligheterna till utbildningarna och företagande över hela landet ses som ett prioriterat område, och 410 miljoner kronor avsätts för olika åtgärder. Bland annat föreslås nya lärocenter på mindre orter som är kopplade till större lärosäten, som ska förenkla möjligheterna att studera på alla nivåer även om du bor på en mindre ort. Man satsar också på stöd till digitalisering för företag.

En förbättring av internettillgången utlovas också, där miniminivån för internethastighet ska höjas på platser med sämst uppkoppling.

235 miljoner avsätts för förbättring av vägnätet och kollektivtrafiken i hela landet, med en extra satsning på kollektivtrafik och vägar i landsbygd. En särskilt satsning görs också på vägnätet på Gotland.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

© 2022 Fria.Nu