• Estradpoeten Louise Halvardsson släpper sin första diktsamling och firar detta tillsammans med 35 andra poeter.
Göteborgs Fria

Hon tar farväl av tonårsångesten

Poeten Louise Halvardsson firar 35 år genom att bjuda in till releasefest för sin debutdiktsamling, hon får sällskap på scenen av 35 inbjudna poeter.

Födelsedagar är något som ger Louise Halvardsson ångest. Ett knep hon tar till för att komma undan uppmärksamheten är att resa bort. När hon fyllde 30 år hade hon svårt att bestämma vart resan skulle gå.

– Det blev att jag reste iväg på en trettio veckor lång resa och under resan gjorde jag trettio besök i engelska och svenska hem. Jag ställde också trettio frågor till personerna jag bodde hos. Projektet ledde till boken Svenglish – en 30-årings resa genom vardagen, säger Louise Halvardsson samtidigt som hon rör runt tepåsen i sin kopp.

Vi befinner oss på Bengans Fik, en plats som föreslogs av Louise. Det är nämligen här hon ska fira sin 35-årsdag på lördag. Det är också releasedag för hennes diktsamling Hejdå tonårsångest – 35 dikter innan 35.

– Trots att jag hatar att fylla år vill jag inte att dagen ska gå obemärkt förbi, förklarar Louise, som valt att bjuda in 35 poeter från Göteborg för att läsa ur diktsamlingen.

Göteborg är numera hemstaden för Louise Halvardsson. Hon förklarar att hon delvis valde att flytta hit på grund av att många estradpoeter som hon gillade bodde här.

– Många av de poeter som jag bjudit in har jag träffat genom att gå på öppna scener. Jag har varit aktiv inom poetry slam men just nu är tävlandet inget som jag håller på med. Det viktiga är i och för sig aldrig tävlingsmomentet, det viktiga med öppna scener är att man får dela med sig av sin berättelse, betonar Louise Halvardsson, som ser releasefesten som ett sätt att förena de poeter hon lärt känna sen hon flyttade till Göteborg.

Hennes uppmärksammade debutroman Punkindustriell hårdrockare med attityd handlade om en ung tjejs väg in i vuxenlivet. Louise berättar att romanen var baserad på den egna uppväxten i Nässjö. Den nya diktsamlingen handlar även den om erfarenheter som levt kvar sedan ungdomstiden. Hon beskriver den som ett farväl till tonårstiden.

– Alla kan nog känna igen den osäkra tonåringen inom sig. Jag har själv skrivit dagbok sedan jag var ung. På så sätt är alla tider i mitt liv fortfarande väldigt närvarande. Nu har jag fått en befriande distans till tonåren och kan skriva om hur viktigt det är att få vara den man är och att få se ut som man gör, säger Louise Halvardsson.

En feministisk röd tråd går genom samlingen. Dikten Arbetsskadad avslutas med att en ung flicka förbryllas över ordet feminist, när hon slår upp ordet förklaras det med att det var en ”sysselsättning som var särskilt vanligt bland kvinnor och transpersoner fram till början av 2020-talet.”

– Det är lite önsketänkande att hoppas att feminismen inte behövs inom en så snar framtid, säger Louise med ett skratt, men det är viktigt att vara positiv och utvecklingen går ändå framåt hela tiden.

För att få ungdomar att upptäcka poesi leder hon workshops på skolor. En ambition är att avdramatisera mötet med poesin. Sin egen poesi beskriver hon som lättillgänglig. Förhoppningen är att nå ut till så många som möjligt.

– Direktheten i mina dikter kommer från spoken word-traditionen som jag kommer ifrån. Alla dikter i samlingen har tidigare framförts på scen. Min ambition är att skriva poesi som är lätt att ta till sig, för mig får poesin gärna var mindre litterär och mer rockig, säger Louise, som nämner Patti Smith och Sonja Åkesson som inspirationskällor.

Dröjer nästa bok tills du fyller 40 år?

– Ja, kanske. Det lär bli ett projekt då också, säger Louise Halvardsson, problemet är att det blir fler och fler som ska engageras, då måste jag få tag på 40 personer.

Fakta: 

Louise Halvardsson

Född: 1982 i Nässjö

Bor: Göteborg

Tidigare: Debuterade 2007 med Punkindustriell hårdrockare med attityd. 2015 släpptes Svenglish - en 30-årings resa genom vardagen.

Aktuell: Hejdå tonårsångest - 35 dikter innan 35 (Lou Ice Publishing)

Releasefest: lör 25 feb, kl 17, Bengans Fik, Stigbergstorget 1

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hon ger ut sin egen poesi

Louise Halvardsson gav ut sin diktsamling Hejdå tonårsångest - 35 dikter innan 35 på eget förlag. Nu har hon nominerats till Selmapriset.

Fria Tidningen

Feministisk sf-klassiker blir musik

Hur låter en bok? Kompositören Erik Dahl ger svaret då han stiger in i Ursula Le Guins litterära universum för att tolka klassikern Mörkrets vänstra hand.

Fria Tidningen

Solidaritetsorkester med hopp om framtiden

Christopher Ali Solidarity Quartet är svåra att sätta fingret på. Muslimsk mystik, ökenblues och svenskt vemod är några av inslagen på debutalbumet To Those Who Walked Before Us.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu