• Nordiska motståndsrörelsen demonstrerar på en bro nära Solna, norr om Stockholm.
  • Heléne Lööw, forskare vid Uppsla universitet.
Fria Tidningen

Nazistexpert varnar för ökad aktivism

Tre aktivister från nazistiska Nordiska motståndsrörelsen misstänks vara inblandade i de bombdåd som skett i Göteborg de senaste månaderna. Enligt nazistforskaren Heléne Lööw har rörelsen blivit mer aktiv och synlig på senare tid. Samtidigt är det inget nytt fenomen. ”Vid varje namnbyte tror många att något nytt har uppstått. Men den här rörelsen är en konstant faktor i samhället.”

I november exploderade en sprängladdning på bokkaféet Syndikalistiskt forum i Göteborg. I början av januari skadades en person allvarligt när en bomb detonerade vid ett asylboende i Västra Frölunda. I slutet på månaden upptäcktes ytterligare en sprängladdning vid ett asylboende i Torslanda. Tre män, alla med kopplingar till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR), har häktats, misstänkta för inblandning i dåden, rapporterar tidningen Expo.

– Det här tyder på att den nazistiska rörelsen är i ett skede där den visar upp sig, vi ser också en ökad gatuaktivism. Men det går egentligen inte att säga så mycket innan rättsprocessen är avslutad, säger Heléne Lööw, docent i historia vid Uppsala universitet, som bland annat skrivit flera böcker om nazismens svenska historia.

Hon tycker att dagens svenska nationalsocialistiska rörelse påminner om den på 1920- och 1930-talen.

– Ett tag var den amerikanska vit makt-rörelsen en stor inspirationskälla. Men sedan 1990-talet har de succesivt återgått till en tanke om att skapa en nordisk nationalsocialistisk stat.

NMR är den organisation som dominerar gatubilden och i sin struktur är den nästan identisk med 1930-talets grupper, säger Heléne Lööw. Även propagandakulturen påminner om den tiden, med ett starkt fokus på historiska referenser. Det är ett misstag att se dagens rörelse som något nytt, menar hon.

– De kan heta allt under solen och vid varje namnbyte tror många att något nytt har uppstått. Men den här rörelsen är en konstant faktor i samhället. Den försvinner inte för att man slutar skriva om den.

Eftersom nazisterna historiskt har haft sina starkaste fästen på mindre orter hamnar de i medieskugga, menar Heléne Lööw. En krympande lokaljournalistik innebär att högkvalitativ bevakning görs i allt mindre utsträckning. Med spektakulära dåd i storstäder når de ett riksintresse och skapar en yrvaken debatt. Men när de inte längre vill ha uppmärksamhet drar de sig undan igen, säger hon.

En annan vanlig missuppfattning är att rörelsen bara utgörs av väldigt unga människor, säger Heléne Lööw. Insatser riktas mot ungdomar utifrån tanken att deras engagemang handlar om en övergående fas. Då ser man inte rörelsens helhet, menar hon. De som häktats i samband med dåden i Göteborg utgörs av en 20-åring, en 23-åring och en 50-åring.

Den nazistiska rörelsen brukar gå i vågor, säger Heléne Lööw. Den senaste tiden har aktivisterna blivit ett vanligt inslag i gatubilden och är därmed inte lika uppseendeväckande som tidigare. Dessutom har motdemonstrationer blivit allt mindre. 1980- och 1990-talets massmobiliseringar mot nazismen känns avlägsna. Men några gissningar om rörelsens framtid är svåra att göra.

– Deras aktiviteter har ökat under en ganska lång period. Men om utvecklingen har nått kulmen eller kommer att accelerera går inte att säga. Inget tyder på någon avmattning, men det kan också se helt annorlunda ut om bara ett halvår.

Fakta: 

Bränder vid flyktingboenden

Under 2016 anlades 92 bränder på flyktingboenden, enligt SVT Nyheter. Hälften startades av ”okänd gärningsman” enligt polisen.

”Att vi inte har någon susning om vilka individer som ligger bakom dem innebär inte bara en dålig säkerhetssituation för de som bor och jobbar på boendena. Det ger dessutom inga möjligheter att se om det finns organiserade kampanjer eller individer som ligger bakom en del av dem”, säger Heléne Lööw, forskare vid Uppsala universitet.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”NMR är i en upptrappningsfas”

Nazistiska NMR har synts i flera gatuaktiviteter i Stockholm nyligen. De försöker trappa upp verksamheten, menar journalisten Carl Tullgren.

Stockholms Fria

Förvaltningsrätten ändrar NMR:s demonstrationsväg

Förvaltningsrätten ger rätt till dem som överklagat polisens beslut – Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen måste marschera en annan väg. Detta med hänsyn Bokmässan och Judiska församlingen.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu