• Förra året var första gången som ljuståget River of light arrangerades. Liksom förra året går årets ljusmarch av stapeln den 20 februari, som är Världsdagen för social rättvisa.
  • En viktig del av River of light är att skapa en mötesplats för ensamkommande barn, ungdomar, familjer och konstintresserade.
  • Denise Langridge Mellion och Behjat Omer Abdulla i förra årets procession.
Göteborgs Fria

Konstprojekt belyser barns rättigheter

River of light är ett projekt som uppmärksammar barns rättigheter. Behjat Omer Abdulla och Denise Langridge Mellion står bakom konstprojektet som utmynnar i ett fackeltåg på Världsdagen för social rättvisa.

Efter den ödesdigra fatwan skrev Salman Rushdie barnboken Harun och Sagornas Hav. Det är en allegorisk berättelse som går att läsa som ett försvar för det fria ordet, vikten av fantasin, och meningsutbytet.

– Den är helt fantastisk och fungerade som inspiration när vi satte igång med River of light, berättar Denise Langridge Mellion, lärare i yrkesutveckling och fortbildning på Valand, som tillsammans med konstnären Behjat Omer Abdulla står bakom projektet.

Syftet med River of light är att uppmärksamma barns rättigheter och att skapa en mötesplats för ensamkommande barn, ungdomar, familjer och konstintresserade. Under hösten har ett antal workshops arrangerats där besökarna har fått tillverka ljuslyktor som ska användas i ett fackeltåg.

– Min förhoppning är att det här projektet ska leda till att vi upptäcker nya sätt att mötas och interagera. Jag vill att ljuslyktorna ska bli ett startskott för ökad kommunikation med världen utanför flyktingboendet, där det kreativa skapandet kan skapa en dialog med ett, för dem, annat Sverige, förklarar Behjat Omer Abdulla.

I ett förråd står påbörjade ljuslyktor i olika storlekar och former. På golvet vilar en större ovalformad konstruktion.

– Det ska bli en båt med sex figurer till, och den är gjord som en påminnelse om alla de barn som drunknat när de försökt att ta sig över Medelhavet till Europa, berättar Denise Langridge Mellion.

Förra årets fackeltåg var lyckat och lockade ett hundratal deltagare. I år är förhoppningen att processionen ska bli än större.

– Projektet har växt. I år har vi exempelvis arbetat med en klass för ensamkommande barn i Angered. En annan av våra ambitioner är att se om det går att sätta igång verksamhet i Vänersborg. Även i Borås kan det bli ett projekt då Behjat Omer Abdulla bor där. Workshopsen har varit välbesökta men vi vill att fler ska komma. Det är sociala möten där tanken är att man kan dela med sig av sin historia. Atmosfären brukar vara väldigt bra och ofta har vi någon som spelar musik, senast var det en man som spelade oud, säger Denise.

Denise Langridge Mellion flyttade till Göteborg från England för drygt tre år sedan. Under sin tid här har hon sett hur allt fler ensamkommande barn tar sig hit.

– Göteborg tillhör de städer som tagit emot flest ensamkommande barn. Vi får inte se det som en belastning för samhället, utan snarare som en tillgång, betonar Denise, som ser River of light som en plats där man kan umgås, samtala och vara kreativ.

– En personlig förhoppning är att några av alla ungdomar som kommer hit fördjupar sitt intresse för konst och att de i framtiden satsar på en konstutbildning.

En annan positiv effekt av projektet som Langridge Mellion vill lyfta är att Valand som institution öppnar dörrarna och tar plats i samhället. Många i huset har även engagerat sig.

– Flera av våra egna konststudenter deltar och fotoutbildningen har bidragit med dokumentation, dessutom har vi elever från HDK som engagerat sig. Det är roligt att vi lyckats att involvera så många. Nu hoppas vi att fler hittar hit under sportlovsveckan, säger Denise Langridge Mellion.

Fakta: 

River of light

Workshopstillfällen: 11–16 februari, varje dag kl 10–17, Akademi Valand, Vasagatan 50. Det är gratis att medverka.

Fackeltåg: 20 februari, samling kl 16.30 på Akademin Valands gård för att tända lyktorna. Fackeltåget går längst med hela avenyn ner till Gustav Adolf Torg, vidare till Domkyrkan och sedan tillbaka till Vasagatan och Akademin Valand där processionen avslutas med soppa, bröd och festligheter.

Världsdagen för social rättvisa: En dag som instiftades av FN 2007, infaller alltid den 20 februari.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Form som föder tankar

På Möbelmässan presenterar designstudenten Johan Andersson sitt verk Kuvert. Fria slår sig ner vid det dukade bordet för att prata om klass och ätande.

Fria Tidningen

Hon ger ut sin egen poesi

Louise Halvardsson gav ut sin diktsamling Hejdå tonårsångest - 35 dikter innan 35 på eget förlag. Nu har hon nominerats till Selmapriset.

Fria Tidningen

Feministisk sf-klassiker blir musik

Hur låter en bok? Kompositören Erik Dahl ger svaret då han stiger in i Ursula Le Guins litterära universum för att tolka klassikern Mörkrets vänstra hand.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu