• Kuvert är en uppsättning abstrakta bestick som är tänkta att stimulera tankar om klass och ätande.
  • Johan Andersson.
Fria Tidningen

Form som föder tankar

På Möbelmässan presenterar designstudenten Johan Andersson sitt verk Kuvert. Fria slår sig ner vid det dukade bordet för att prata om klass och ätande.

Normer kring hur man äter är något som möbeldesignstudenten Johan Andersson har funderat över. I projektet Kuvert undersöker han hur dukning och bestick påverkar det sociala mötet runt middagsbordet.

Kuvert är resultatet av en kurs som Johan Andersson tog del av på Stenebys möbeldesignutbildning i Dals Långed. Studenterna har undersökt hur de som designer kan styra och påverka möten mellan människor och interaktion med föremålen genom val av material, form och funktion.

– Det har handlat om ett experimenterande med form. För mig har det varit en ny erfarenhet då jag tidigare inriktat mig på funktionsföremål, säger Johan Andersson.

Funktion är viktigt när det gäller bestick. De abstrakta föremål som Johan Andersson skapat till Kuvert ser dock inte så användarvänliga ut.

– Jag ville undersöka hur man tidigare sett på bordsskick och hur det historiskt varit en klassmarkör, säger Johan Andersson, som säger att det viktiga är att rikta blicken från föremålen på bordet och istället fokusera på samvaron kring bordet.

Har du egna erfarenheter av känslan att sitta vid ”fel” bord?

– Att gå på en fin restaurang kan innebära att man måste låtsas lite, man får anstränger sig för att passa in. Det är nog en känsla som många kan känna igen sig i.

Att ställa ut på den stora möbelmässan Stockholm Furniture and Light Fair ser Johan Andersson som en bra möjlighet att få ögonen på sig. Än så länge har han ett drygt år kvar på sin utbildning.

– Jag kommer att fokusera på att utveckla mig som designer, den här kursen har verkligen öppnat upp dörrar för mig när det kommer till nya sätt att närma sig design, säger Johan Andersson.

Fakta: 

Stockholm Furniture and Light Fair

Vad: Världens största mässa för skandinavisk möbel- och ljusdesign.

Var: Stockholmsmässan i Älvsjö

När: Pågår till och med 11 feb.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Konstprojekt belyser barns rättigheter

Behjat Omer Abdulla och Denise Langridge Mellion står bakom konstprojektet River of light som utmynnar i ett fackeltåg på Världsdagen för social rättvisa.

Göteborgs Fria

Hon ger ut sin egen poesi

Louise Halvardsson gav ut sin diktsamling Hejdå tonårsångest - 35 dikter innan 35 på eget förlag. Nu har hon nominerats till Selmapriset.

Fria Tidningen

Feministisk sf-klassiker blir musik

Hur låter en bok? Kompositören Erik Dahl ger svaret då han stiger in i Ursula Le Guins litterära universum för att tolka klassikern Mörkrets vänstra hand.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu