• 18 rabbiner greps när de blockerade en gata i New York på måndagskvällen.
Fria Tidningen

Rabbiner greps för civil olydnad mot Trump

18 rabbiner greps på måndagen när de blockerade en gata i New York i protest mot Donald Trumps omstridda inreseförbud för muslimer.

Omkring 200 personer demonstrerade utanför Trump International Hotel i New York på måndagskvällen i protest mot president Trumps omstridda beslut om inreseförbud för medborgare från sju muslimska länder.

Vid slutet av demonstrationen satte sig en grupp på 18 rabbiner på gatan och blockerade trafiken. Efter en kvart fördes de bort av polis, misstänkta för förargelseväckande beteende.

Bakom aktionen låg gruppen T’ruah som är en av flera judiska grupper som har protesterat mot Trumps politik både under valkampanjen och sedan han tillträdde som president.

– Vi minns vår historia och hur gränserna till det här landet stängdes för oss 1924 vilket fick katastrofala följder under Förintelsen, säger rabbinen Jill Jacobs, ordförande för T’ruah, till The New York Times.

– Vissa av begreppen som nu används för att stoppa muslimer från att komma in i landet är samma begrepp som användes för att stoppa judiska flyktingar från att komma hit.

En annan av de gripna rabbinerna, Rachel Kahn-Troster, uppmanar till fler civila olydnadsaktioner.

– Vi måste visa våra folkvalda att väljarna inte står bakom denna hatiska politik mot invandrare och flyktingar. Vi är del av en växande rörelse som visar att motstånd är möjligt, säger hon till tv-kanalen Fox5.

Fakta: 

Inreseförbudet

Den 27 januari undertecknade Donald Trump ett dekret som innebär att samtliga personer från sju i huvudsak muslimska länder - Iran, Irak, Jemen, Libyen, Somalia, Sudan och Syrien - nekas inresa till USA under 90 dagar. Dessutom stoppas all flyktingmottagning under 120 dagar och för flyktingar från Syrien ska stoppet gälla under obestämd tid.

Åklagare från flera delstater och flera människorättsorganisationer har anmält inreseförbudet. Efter att den tillförordnade justitieministern Sally Yates ifrågasatt beslutet får hon sparken av Trump.

Den 3 februari beslutar en federal domare i delstaten Washington att inreseförbudet ska upphävas i hela landet. Personer från de sju länderna med giltiga resehandlingar släpps åter in i USA.

Den 4 februari överklagar justitiedepartementet beslutet till en appellationsdomstol. Den 7 februari ska domstolen avgöra om förbudet är lagligt eller inte. Oavsett utslag väntas domen överklagas till Högsta domstolen.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Stora protester mot Trump

Donald Trumps seger i presidentvalet möttes av stora protester på många håll i landet under onsdagen.

Fria Tidningen

© 2023 Fria.Nu