• Rättighetsorganisationer som Electronic Frontier Foundation är starkt kritiska mot förslaget.
  • "Det skulle vara ett väldigt totalitärt steg för USA och oerhört farligt prejudikat", säger Martin L. Fällman, specialist i digital säkerhet vid Civil rights defenders.
Fria Tidningen

USA kan kräva lösenord till sociala medier vid inresa

Den som vill resa till USA kan komma att behöva ange lösenorden till sina sociala medier-konton för att komma in i landet. Detta om chefen för landets gränskontroll får som han vill. ”Integritetskränkande säkerhetsteater” menar digital säkerhetsspecialist.

Det var i en hearing i kongressen nyligen som John Kelly, chef för departementet för inrikes säkerhet (DHS) och som ytterst ansvarar för landets gränskontroller, sa att USA kan komma att kräva inloggningsuppgifter för alla icke-amerikaner vid inresa i landet.

”Vi vill veta vilka hemsidor de besöker och vill ha lösenord till deras konton för att se vad de gör på nätet och vad de säger. De som inte vill samarbeta släpps helt enkelt inte in”, sa Kelly under hearingen som handlade om Trump-administrationens omstridda inreseförbud.

I måndags presenterades en ny version av inreseförbudet som bland annat innebär att medborgare från sex länder med övervägande muslimsk befolkning inte kommer släppas in i USA under en 90-dagarsperiod. När det tillfälliga reseförbudet upphör är tanken att nya och mer restriktiva gränskontroller ska träda i kraft. En av de nya åtgärderna i denna så kallade ”extrema granskningen” av resenärer kan då alltså vara sociala medier-kontrollen.

Syftet uppges vara att hindra terrorister från att ta sig in i USA. Men experter ifrågasätter om åtgärden verkligen skulle leda till att potentiella terrorister upptäcks och rättighetsorganisationer riktar skarp kritik mot förslaget som de menar skulle leda till rasprofilering och grova kränkningar av den personliga integriteten.

Martin L. Fällman, specialist i digital säkerhet vid människorättsorganisationen Civil rights defenders, kallar förslaget för ”säkerhetsteater”.

– Det skulle inte vara en särskilt effektiv metod för att hindra potentiella terrorister. Dagens terrornätverk, som IS, är väl medvetna om digital säkerhet och det skulle vara lätt att komma runt kontrollen genom att till exempel ha flera olika Facebook-konton.

Utspelet handlar snarare om att vinna inhemskt stöd, menar han.

– Det känns som ett populistiskt förslag som ska visa på att Trump stramar åt gränskontrollen.

Förslaget är dock inte nytt. Redan år 2011 ville DHS ge gränspolisen rätt att granska resenärers sociala medier-konton. Förslaget fick dock nobben av Obama-administrationen.

Däremot kan gränsmyndigheterna söka igenom resenärers elektroniska apparater, något som har ökat markant de senaste åren: från 4 700 genomsökningar år 2015 till nästan 24 000 genomsökningar i fjol, enligt officiella siffror.

Dessutom uppmans resenärer från de länder som innefattas av det så kallade Visa Waiver-programmet – ett system som tillåter medborgare från ett utvalt antal västländer, inklusive Sverige, att resa in i USA och stanna i upp till 90 dagar utan att ansöka om visum – att ange sina kontonamn i sociala medier i ett formulär som fylls i innan avresan till USA. Uppgifterna är dock inte obligatoriska och innefattar endast användarnamn, inte lösenord.

Om man, som det brukar heta, ”inte har något att dölja”, varför är detta då ett problem?

– Det där är ett ickeargument. Vi har alla saker som vi inte vill ha i en myndighetsdatabas, det behöver inte vara något olagligt eller omoralisk, kan bara vara privata saker som bilder och mejl till dina nära och kära. Detta skulle innebära ett allvarligt intrång i den personliga integriteten.

Även om förslaget inte genomförs är det oroväckande att de ens övervägs säger Martin L. Fällman som menar att det liknar metoder som används av totalitära stater som Iran, Ryssland och Kina.

– Det skulle vara ett väldigt totalitärt steg för USA och oerhört farligt prejudikat. Vi har sett gång på gång att USA eller Europa inför något sådant här och så blir det väldigt snabbt ett verktyg som diktaturer anser är legitimt. Utöver att det skulle leda till rasproliferering och diskriminering vid den amerikanska gränsen finns det en stor risk att det sprids och drabbar utsatta grupper i totalitära stater.

Fakta: 

Trumps inreseförbud

Den 27 januari införde president Trump ett inreseförbud för personer från sju länder – Irak, Iran, Libyen, Syrien, Somalia, Sudan och Jemen – under en 90-dagarsperiod. Han beordrade även ett totalstopp för allt flyktingmottagande under 120 dagar och för syriska flyktingar på obestämd tid.

Beslutet ledde till omfattande protester och stämningar. Den 4 februari stoppades ordern efter att en federal domare i Seattle slagit fast att det strider mot konstitutionen.

Den 6 mars skrev Trump på en ny presidentorder om ett modifierat inreseförbud som inte längre innefattar irakier eller personer från de andra sex länderna som har dubbelt medborgarskap, uppehållstillstånd eller flyktingstatus i USA. Flyktingstoppet på 120 dagar gäller fortfarande och det tidsspannet gäller nu även syrier.

Den nya ordern ska träda ikraft den 16 mars. Åklagare i delstaten Hawaii har dock redan lämnat in en stämningsansökan mot ordern, men det är oklart om domstolen ger prövningstillstånd.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Stora protester mot Trump

Donald Trumps seger i presidentvalet möttes av stora protester på många håll i landet under onsdagen.

Fria Tidningen

Antifascismen vinner mark i USA

Den antifascistiska rörelsen växer sig allt starkare i USA, menar historikern Mark Bray, aktuell med boken Antifa.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu