• Khury Petersen-Smith är doktorand i geografi på Tufts-universitetet i Boston. Han är aktiv i International Socialist Organisation och engagerad i den afroamerikanska Black Lives Matter-rörelsen.
Fria Tidningen

”USA:s vänster måste enas”

Nu måste USA:s vänsterrörelser enas i ett brett motstånd mot Donald Trumps styre. Det menar aktivisten och skribenten Khury Petersen-Smith.

Khury Petersen-Smith är aktiv inom den afroamerikanska Black Lives Matter-rörelsen och skriver regelbundet i vänstertidskrifter som Jacobin Magazine och International Socialist Review. Fria Tidningen ringer upp honom för ett samtal morgonen efter Donald Trumps skrällseger i det amerikanska presidentvalet.

Vad anser du om årets valkampanj?

– Valet utvecklades till ett val mellan status quo och en självgjord outsider som utlovade stora förändringar av politiken i Washington. Trots Donald Trumps skandalösa kampanj lyckades han slå an på den djupa ångest som många arbetar- och medelklass amerikaner känner i dagens prekära ekonomiska läge. Och han gjorde det genom att skuldbelägga muslimer och invandrare. Hans högerpopulism trumfade bevarandet av status quo.

Vad är din omdelbara reaktion till valresultatet?

– Det är helt ofattbart att Hillary Clinton förlorade mot en ohämmad sexförbrytare som öppet yrkar för våld mot svarta och att mexikaner och muslimer ska kastas ut ur landet. Demokraternas strategi att tona ner Trumps politik och istället fokusera på hans karaktär och temprament, samt att ignorera den allvarliga ekonomiska krisen i USA, var en total katastrof.

Hur tror du att Trumps styre kommer påverka progressiva rörelser i USA?

– Det är lite för tidigt att säga, men många är ju helt förkrossade. Samtidigt kommer andra sporras. Något som inte direkt har uppmärksammats sedan Bernie Sanders lämnade kampanjen i somras är att det är stora förändringar på gång under ytan i USA. Många amerikanerna har fått upp ögonen för socialism och försöker engagera sig i vänsterrörelsen.

– Sedan har vi urfolkens kamp i Standing Rock som visar oss att motstånd är vägen framåt. Vi har alla ingredienserna som krävs för att bilda en motståndsrörelse. Det som blir avgörande är hur bra vänstern kan organisera och mobilisera motståndet.

Vad är viktigast för den amerikanska vänstern att fokusera på nu?

– Vi måste organisera ett så brett motstånd mot Trump som det bara går. Men vi måste även överge den strategi som har styrt Demokraterna och progressiva rörelser sedan 1970-talet: att fokusera på val och hoppas att vänligt inställda politiker genomför progressiva förändringar när de kommer till makten. Den strategin har misslyckats kapitalt.

Anser du att USA:s valsystem behöver reformeras?

– Årets val har visat hur odemokratiskt valsystemet är, både när det gäller de nationella valen och Demokraternas primärvalsprocess. Inte bara är kandidaterna från tredjepartier exkluderade från stora delar av valrörelsen, utan båda de stora partierna är otroligt toppstyrda. Ingen kan på allvar kalla detta för en demokrati.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Stora protester mot Trump

Donald Trumps seger i presidentvalet möttes av stora protester på många håll i landet under onsdagen.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu