• Charlotte Backman hjälper lantbrukaren Niclas Dagman att sälja andelar i ett köttdjur på torget i Grästorp.
Landets Fria

Grästorp satsar på lokal mat

Under 2016 har Grästorps kommun testat olika sätt att sälja lokalt producerad mat, bland annat en rekoring enligt finsk modell. Nu hoppas de att fler ska haka på.

Den första rekoringen i Grästorp arrangerades den 15 september förra året. Konceptet är enkelt – lokala producenter och konsumenter går med i en gemensam Facebookgrupp. Producenterna berättar vad de har till försäljning, kunderna lägger en beställning och så möts alla på en bestämd plats och tid, exempelvis en gång per månad.

Idén kommer ursprungligen från Frankrike men har tagit sig till Sverige via Finland, som i dag har över 100 rekoringar med över 100 000 medlemmar totalt.

Förra året startades även rekoringar i Linköping, Malmköping och Nyköping.

I Grästorp är satsningen en del av projektet Nya säljkanaler på initiativ av Skaraborgs kommunalförbund. De vill gärna stärka lokal mat – inte minst förädling – så att pengarna som genereras stannar i bygden.

– Vi producerar mycket råvaror i Skaraborg men har relativt lite förädling. Vi blir lite av en ”gruva” vars råvaror förädlas någon annanstans, säger Charlotte Backman, landsbygdsutvecklare hos Hushållningssällskapet i Skara och projektledare för Nya säljkanaler.

Projektet har drivits i Grästorps kommun i ett år för att hitta och testa olika sätt för lokala producenter att nå ut med sina varor.

– Det finns ett intresse och engagemang från både företag och kommunen i de här frågorna. De gröna näringarna är väldigt viktiga i Grästorp och utgör en stor del av näringslivet. Kommunen har en tradition av småskalig produktion sedan lång tid och var till exempel väldigt tidiga med Bondens marknad. De har en organisation för småskaliga förädlare och ville ta arbetet vidare.

Första steget var att leta efter goda exempel i Sverige och grannländerna. Dessa idéer har spridits via seminarier med lokala lantbrukare och förädlingsföretag, men det var också viktigt att prova några av dem i praktiken.

I höstas arrangerades tre rekoringsträffar i Grästorp. I dag är nästan 250 personer med i Facebookgruppen och tanken är att träffarna ska komma igång igen till våren.

– Det visade sig att vi blev först i Sverige. Det var extra kul att lilla Grästorp med 5 625 invånare också kan testa sådant här, säger Charlotte Backman.

En fördel med rekoringar är att det är en relativt liten arbetsinsats för lantbrukaren eller förädlaren jämfört med att exempelvis stå på en marknad i flera timmar och kanske få mycket varor över. Här handlar det om att svara på några Facebookmeddelanden, veta exakt vad som ska tas med till träffen och få all försäljning klar på under en timme.

Ett annat test i projektet blev att sälja andelar av ett köttdjur. Niclas Dagman, en lokal lantbrukare, var intresserad av att prova i liten skala och under namnet Dela en ko ställde han sig på torget i Grästorp en lördag och bjöd in kunder att teckna sig på en av tolv andelar. Efter en och en halv timme var alla sålda.

– Det var dels för att visa konceptet och dels för att ge inspiration. Ett antal lantbrukare har nu hört av sig och det känns som om vi är något på spåret.

Projektet avslutas i dagarna med en serie seminarier i Skaraborg där Charlotte Backman berättar om erfarenheterna det gett, och rekoringarnas grundare i Finland Thomas Snellman också deltar. Förhoppningen är att fler kommuner i länet ska starta rekoringar eller andra initiativ för att stärka den lokala matförädlingen.

Nu håller Grästorps kommun på att ta fram en gemensam webbsida och Facebooksida som samlar olika kanaler för att köpa lokala livsmedel under namnet Rätt från slätt.

– Det kanske blir ytterligare projekt om de vill utveckla något vidare. Från kommunalförbundet har man sagt att man är intresserad och vill se en uppföljning i någon form men har inte landat i hur än, säger Charlotte Backman.

Satsningen har väckt en del intresse från lokala matföretagare även om det var segt i början.

– Många lantbrukare är rätt nöjda. Det gäller att hitta rätt personer men vi har försökt putta igång något som vi hoppas ska fortsätta att rulla.

Trots att vare sig rekoringarna eller andelsköttet marknadsfördes särskilt hårt lockade de flera hundra invånare.

– Flera av dem som köpte närproducerat kött sa att de har velat göra det länge men att det inte har gått. Det finns helt klart en målgrupp för ekologisk och lokal mat. Det här är ett sätt att visa hur man kan lösa frågorna kring logistik och distribution, säger Charlotte Backman.

Vad har du för tips till andra som vill göra något liknande?

– Prova! Det här är ett bra sätt att komma nära producenterna. Och nu finns det lite erfarenhet i Grästorp, så man kan ta kontakt med näringslivschefen i kommunen, som heter Sofia Jessen.

Fakta: 

Bakom projektet Nya säljkanaler står Skaraborgs kommunalförbund, Hushållningssällskapet Skaraborg, Grästorps kommun, LRF i Grästorp och Lokalproducerat i Väst.

Rekoringar

Grästorp – startade den 15 september, omkring 250 medlemmar.

Linköping – startade den 20 oktober, omkring 3 000 medlemmar.

Malmköping – startade den 8 december, omkring 160 medlemmar.

Nyköping – startade den 20 december, omkring 120 medlemmar.

Örebro – startade den 26 januari, omkring 570 medlemmar.

Samtliga finns på Facebook – sök på ”reko”.

Nya rekoringar har startats i bland annat Trollhättan, Motala, Skövde, Borås, Östhammar, Falköping och Karlsborg. För en aktuell lista, se www.odlaminmat.se/2017/02/lokal-mat.

Se även www.landetsfria.se/a/121293

Fler exempel från projektet

Cowfunding, Skåne – Ett företag som knutit till sig flera lantbrukare som säljer andelar i specifika köttdjur. Köparen får alltså veta exakt vilket djur köttet kommer ifrån och hur det är uppfött. www.cowfunding.se

Fisk online, Blekinge – Yrkesfiskare rapporterar sina fångster på webben och kunder kan köpa direkt av dem. www.fiskonline.se

– Vi har ju Vänern här och vi får se om vi kan använda samma upplägg hos oss, säger Charlotte Backman.

Glada lådan, Jämtland – Säljer närproducerad mat och middagslådor från en rad leverantörer via nätet och i butik. www.gladaladan.com

Min farm, Jämtland/Västerbotten/Uppsala/Stockholm – Säljer enstaka varor och matkassar från lokala producenter via utlämningsställen och hemleverans. www.minfarm.se

Farmers’ food truck, Jönköping – Säljer snabbmat gjord av lokala, hållbara och säsongsanpassade råvaror från en matvagn vid olika evenemang. www.farmersfoodtruck.se

Liknande initiativ

Bygdens saluhall – Skåne, Gotland och Gävleborgs län, och Local food nodes som lanseras under våren – en digital plattform för att köpa lokalproducerad mat – www.landetsfria.se/a/125703

Lokal andelsmat – en Facebooksida där producenter och kunder i hela Sverige kan mötas och handla. – www.landetsfria.se/a/120858

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Kolag håller fäboden levande

Tillverkning av gammelost, gubbost, halloumi och smör står på schemat under tjänstgöringsveckan på Bastbergets fäbod i Dalarna.

Landets Fria

Lantbrukarnas lönsamhet ökar

Fler lantbrukare än för ett år sedan bedömer sin lönsamhet som god – och fler skulle rekommendera unga att bli lantbrukare.

Landets Fria

© 2022 Fria.Nu