• 2 000 finländare får 560 euro, motsvarande 5 300 kronor, i basinkomst varje månad under två år.
Fria Tidningen

Finland testar basinkomst

På måndag får 2 000 arbetslösa finländare 5 300 kronor extra på kontot. De statliga utbetalningarna kommer fortsätta varje månad under två år utan någon form av motprestation.

Vid årsskiftet inledde Finland ett pilotprojekt med basinkomst, även känt som medborgarlön. Under två år kommer 2 000 arbetslösa finländare få motsvarande 5 300 kronor i månaden utan krav på motprestation eller redogörelse för hur pengarna används. Summan dras av från eventuella befintliga bidrag, men även om mottagarna får jobb kommer utbetalningarna fortsätta komma.

Mottagarna är slumpmässigt utvalda bland de finländare som är 25–58 år och som fick någon form av arbetslöshetsersättning under november 2016. Det går inte att ansöka om pengarna och experimentet är inte heller frivilligt för dem som deltar utan pengarna sätts helt enkelt in på deras konton från och med den 9 januari.

Basinkomstprojektet är en del av center-högerregeringens försök att minska arbetslösheten, som ligger på drygt åtta procent.

– Basinkomsten uppmuntrar till att söka sig ut i arbetslivet, avskaffar fattigdomsfällor och minskar byråkratin, säger Marjukka Turunen från finska försäkringskassan FPA i ett pressmeddelande.

Sexbarnspappan Juha Järvinen från Kurikka är en av de lyckliga mottagarna av pengarna. Hans firma gick omkull för fem år sedan och nu när han får en basinkomst säger han att han ska försöka få igång företaget igen.

– Försöket med basinkomst hade gärna fått vara mer omfattande, säger Juha Järvinen till Svenska Yle.

– Jag känner många i samma situation som mig som bara väntar på positiva signaler för att det ska löna sig att börja jobba igen, säger Järvinen som menar att myndighetsbyråkrati utgör ett stort hinder för många arbetssökande.

Basinkomst stöds av en majoritet av finländarna men dess nuvarande utformning kritiserats av oppositionen. De Gröna och Vänsterförbundet har tidigare förespråkat basinkomst men röstade emot det aktuella projektet, bland annat för att de ansåg att försöksgruppen är för liten.

Socialdemokraten Tuula Haatainen är skeptisk till att basinkomst ska betalas ut oavsett om mottagaren har jobb eller ej.

– Deltagarna kommer att få sina 560 euro även om de får ett jobb med en lön på 6 000 euro i månaden. Detta är helt klart det största problemet. Det betyder också att försöket aldrig kan utvidgas utan att man gör stora förändringar, säger Haatainen till DN.

Pilotprojektet kan komma att utvidgas nästa år för att även inkludera grupper så som frilansare, småföretagare och deltidsanställda. Experimentet ska utvärderas 2019 och väntas kosta motsvarande 185 miljoner kronor.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

© 2022 Fria.Nu