• Fosfor är ett näringsämne som i för stora mängder bidrar till algblomning och döda bottnar, något som Östersjön är hårt drabbat av.
Landets Fria

Onödiga tillsatser i mat bidrar till övergödning

Fosfortillsatserna i livsmedel hotar miljön i hav och sjöar. Det konstaterar Havsmiljöinstitutet i en ny studie.

– Man tillsätter i dag ungefär lika mycket fosfor i svensk matproduktion som man tidigare gjorde i maskindiskmedel, innan det blev förbjudet, säger Anders Grimvall, professor och vetenskaplig koordinator vid Havsmiljöinstitutet.

Fosfor är ett näringsämne som i för stora mängder bidrar till algblomning och döda bottnar, något som Östersjön är hårt drabbat av. Havsmiljöinstitutet har analyserat mängden fosfor som kommer ut i haven på grund av tillsatser i livsmedel. Beräkningarna visar att omkring 60 ton fosfor per år når havet på grund av konsumtion av mat där fosfor har tillsatts för att påverka hållbarhet, konsistens och smak.

– När jag såg siffrorna över hur mycket fosforföreningar som tillsätts i den svenska matproduktionen blev jag förvånad. Fosfor har stått i fokus för arbetet med att minska övergödningen av insjöar och hav sedan 1980-talet, så jag trodde att alla stora fosforkällor i samhället var utredda, säger Anders Grimvall.

Havsmiljöinstitutet har gjort analysen på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten, Hav, som en del av en utredning av hur olika aktiviteter i samhället påverkar övergödning i havet. Beräkningarna i studien bygger på antagandet att de kommunala reningsverken renar cirka 95 procent av den fosfor som kommer in. Enskilda avlopp, som har betydligt sämre rening, står för hälften av utsläppen. Enligt branschorganisationen Svenskt vatten är reningsgraden i kommunala reningsverk något högre vilket kan innebära att mängden utsläppt fosfor är lite lägre än Havsmiljöinstitutets beräkningar.

Tillsatsen fosfor eller fosfater används främst i industritillverkad mat. I coladrycker är det fosforsyran som ger drycken den karaktäristiskt syrliga smaken, korv från snabbmatsrestauranger innehåller ofta tillsatser av fosfor för att stabilisera proteinet så att den kan hållas länge på värmning och i färdiga bakverk som muffins används fosfor för att hålla brödet färskt. Tillsatserna är deklarerade som e-nummer (se faktaruta).

– Det kommer inte att lösa Östersjöns problem att ta bort livsmedelstillsatserna, men de är ändå en icke obetydlig del av utsläppen, och frågan är hur nödvändiga tillsatserna är, säger Anders Grimvall.

Sverige har genom Helsingforskommissionen förbundit sig att minska utsläppen av fosfor med 400 ton till år 2021.

– Sverige har svårt att klara sina åtaganden när det gäller utsläpp av fosfor till havsmiljön och då bör man utnyttja de möjligheter som finns.

Uppgifterna presenterades förra veckan för politiker och livsmedelsleverantörer vid ett frukostseminarium.

– Nu har vi väckt frågan. Nu är det upp till politikerna att ta tag i problemet, säger Anders Grimvall.

Fakta: 

E-nummer avslöjar tillsatt fosfor

Fosfor är organiskt material i form av skelett och vävnad sammanpressat till fossil berggrund. Av världens fosforreserver finns lejonparten i Marocko och Västsahara. Tillsatsen fosfor eller fosfater används i många olika livsmedel, till exempel i coladrycker, en del ostar, glass, desserter, kakor, soppor och såser, frukostflingor, kött- och fiskprodukter samt djupfryst fisk. Tillsatserna ska anges i innehållsförteckningen. Några vanligt förekommande tillsatser med fosfor/fosfat är E338 (fosforsyra, som finns i bland annat coladrycker) och fosfaterna E339, E340, E341, E343, E450, E451 och E452, som främst används som stabiliseringsmedel, för att förbättra konsistensen och för att binda vatten. Det finns ytterligare några tillsatser med mer begränsad användning.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu