• Stina Velocette.
Fria Tidningen

Allt ljus på Stina Velocette

Stina Velocette tar steget till att bli soloartist. Två singlar har släppts under året och nu väntar vi alla på den kommande ep:n Motljus.

I videon till Hålla det öppet har Stina Velocette låtit dansarna Sahar Taklimi och Erik C Vu fritt tolka låten. Ett resultat som blev långt över förväntan.

– Jag har alltid älskat både musik och dans, så det kändes roligt att sammanföra det i videon. Resultatet blev mäktigt, musiken och dansen lyfter varandra.

Både Hålla det öppet och den första singeln Rutorna nere, som släpptes i våras, är producerade av Kapten Röd, en av Stinas mångåriga samarbetspartners. Det är på kaptenens nystartade skivbolag som den kommande ep:n ska släppas.

– Ja, tanken är att den ska släppas någon gång under vintern, och då är också tanken att det ska bli någon form av turné i samband med det, svarar Stina Velocette på frågan om när den emotsedda skivan släpps .

Stina Velocette har en lång karriär som sångerska i duon Serengeti bakom sig, även om hon för den bredare allmänheten blivit känd genom låten Genom Allt som hon gjorde tillsammans med Syster Sol 2015.

Reggaeduon Serengeti syntes en hel del i Sverige men har desto fler hängivna fans i Sydafrika och Tyskland. För Stina Velocette och duons andra medlem True var det ett medvetet val att satsa på den engelskspråkiga marknaden, något som inneburit otaliga turnéer runt om i världen. I nuläget är Serengeti ett vilande projekt, och visst blir det annorlunda att släppa musik och turnera som soloartist. Trots det känner Stina Velocette att det känns nödvändigt att få testa att gå vidare själv.

– Det är såklart nervöst, men mest kul. Jag är så van vid att alltid samarbeta med människor när jag skapar musik, så nu vill jag testa att göra någonting ensam. Visst kan det kanske kännas som en nackdel att inte vara fler på scenen, och att inte ha någon att bolla med, men samtidigt har jag ju både dj och körpersoner med mig när jag uppträder. Sen kan jag ju alltid bolla med min producent Kapten Röd i mitt musikskapande.

Hon kallar sin nya musik för r&b på svenska, och menar att det märks stor skillnad i bemötandet av att den är på svenska jämfört med hur det var för tio år sedan.

– Att köra på svenska är mer accepterat nu än det var för tio år sedan. Folk tyckte det var konstigt om någon sjöng reggae eller r&b på svenska. I dag är det nästan tvärt om, det är konstigt att köra på engelska.

I reggae, dancehall och r&b, de genrer Stina Velocette huvudsakligen rört sig i, är manliga musiker och producenter kraftigt överrepresenterade. Även om Stina inte känner att hon direkt lidit av att vara kvinna i en mansdominerad bransch har hon ändå exempel på tillfällen då hon behandlats annorlunda.

– Jag har inte blivit dåligt behandlad personligen, utan det är hela strukturen som är fel, men visst kan det ibland kännas som att jag har velat bevisa mig lite extra, att jag också kan producera och driva eget skivbolag, som en typ underdog.

Hon tar en paus och utvecklar:

– Folk i maktpositioner måste ta ett större ansvar för förändring. Ta till exempel artistbokare. Som att ibland få nej för att de redan har bokat en kvinnlig akt till en festival. De tycker ibland att det räcker att en femtedel av bokningarna är kvinnor. Men förhoppningsvis kan jag påverka lite med hjälp av min musik. Singeln Rutorna nere handlar om en kvinna som lämnar ett destruktivt förhållande. Den har fått väldigt mycket respons från kvinnor som känner igen sig. Sedan hörde en man av sig. Han sa att han var killen jag sjöng om, att han behandlat sin tjej precis som i låten, och det var min låt som fick honom att förstå att det måste få ett slut, säger Stina Velocette.

Fakta: 

Stina Velocette

Bor: Majorna, Göteborg

Tidigare: Medlem i reggaeduon Serengeti

Aktuell: Med kommande ep:n Motljus, medverkar på festivalen Where´s the music, Norrköping (2–4 feb)

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Konst som en del i tillfrisknandet

Sedan januari finns det en konstateljén på Sahlgrenska psykiatri affektiva. ”Många av patienterna uttrycker att de känner en läkande effekt av måleriet”, säger Stefan Karlsson.

Göteborgs Fria

Irene Andersen spänner musklerna

Stora muskler är okej. Om de sitter på en man. Varför är det så? GFT träffar bodybuildaren Irene Andersen för att prata om kroppsnormer och om hennes medverkan i dokumentären Too big for the world.

Göteborgs Fria

Spinn tar sig an åldrandet

Nya lokaler och ny föreställning. GFT hälsar på hos danskompaniet Spinn dagarna innan premiären av Gård av träd.

Göteborgs Fria

© 2023 Fria.Nu