Kollektivt kraftuttryck från Angles 9 | Fria.Nu

Recension


Musik
Equality & Death/Pacemaker
Artist: Angles 9
Bolag: Omlott

  • Nya singeln från Angles 9 pumpar upp förväntningarna på det nya albumet Disappeared behind the sun som släpps i mars nästa år.
Göteborgs Fria

Kollektivt kraftuttryck från Angles 9

Unisona hornstötar krossar allt motstånd, skriver Tobias Magnusson om nya singeln från Angles 9.

Storbandet Angles 9 under ledning av Martin Küchen imponerade stort på förra fullängdaren Injuries (Clean Feed). Likt Mats Gustafssons Fire Orchestra har Martin Küchen lyckats med att förena frijazz med nästan dansvänliga inslag. I ett försök att beskriva bandet har Küchen sagt att de låter ungefär som ett tänkt möte mellan Charlie Hadens Liberation Orchestra och Enni Morriconne.

Det politiska tilltalet alltid finns närvarande i Küchens musik, vilket gör att referensen till Charlie Haden Liberation Orchestra känns relevant. Målet för den numera ikoniska gruppen var att ge förtryckta folk en röst.

En annan referens som dyker upp under lyssningen är Clifford Thorntons The Gardens of Harlem, dels för Thorntons strävan att vidga jazzbegreppet och dels för koncentrationen på ett kollektivt uttryck istället för att ge utrymmen för soloinsatser.

Equality & Death är hård och opolerad, och den råa känslan förstärks av den skramliga produktionen. Över ett beat från den eminente trumslagaren Andreas Werliin och basisten Johan Berthling ekar spruckna saxofontoner från Küchen innan han kallar in resten av blåsarstyrkan ­– Goran Kajfes, Magnus Broo, Eirik Hegdal, Mats Äleklint – för att förenas i unisont uttryck som skapar kollektivt kraft. Frigörande musik!

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Drabbande kärleksbudskap från Blameful Isles

Recension

Blameful Isles is dope! Det skrev Talib Kweli på sitt Facebookkonto efter att ha upptäckt det svenska bandet Blameful Isles. Så rätt han har i detta. Lysande på de tre föregående albumen och än bättre på nya dubbelalbumet Pleroma, skriver Tobias Magnusson.

Fria Tidningen

De tar ett andetag tillsammans

Recension

Bakom Luft står saxofonisten Mats Gustafsson och säckpipeblåsaren Erwan Keravec. Inhale är deras debutskiva.

Fria Tidningen

© 2022 Fria.Nu