• Cha Blasco flyttade från Barcelona till Göteborg för tre år sedan. Med inspiration från miljön utanför hemmet i Olofstorp har han skapat sin debutskiva Urania.
  • "Det är så härligt att spela musik som jag älskar och se folk röra sig till det. Jag verkligen älskar att titta på folk som dansar", säger Cha Blasco.
Göteborgs Fria

”Jag älskar att titta på folk som dansar”

Cha Blasco är den katalanske elektromusikern som hittade sin största källa till inspiration i skogen utanför Göteborg. Just nu nu är aktuell med sin debutskiva Urania.

Processen med debutskivan har varit långdragen. För första gången har Cha Blasco producerat musik för sångare, och det har varit många musiker involverade, som dessutom bott utspritt över världen.

– Trots det är jag väldigt nöjd, det känns välproducerat. Titeln Urania kommer från en bok jag läste när jag började spela in skivan som heter Harmony of the Spheres. En av karaktärerna i boken, den grekiska gudinnan Urania inspirerade mig så mycket att jag till slut döpte skivan till det.

Cha Blasco började spela musik i ett band 1998, och blev redan då särskilt intresserad av apparater som samplers och grooveboxar som kunde användas för att skapa annorlunda och förvrängda ljud i musikskapandet. I dag är de spännande ljuden en del av Cha Blascos experimentella elektrosound, som sedan flytten till Sverige blivit både material för scenkonst och popmusik.

– I Barcelona jobbade jag som musikkompositör, producent och ljuddesigner och när jag kom till Sverige för tre år sedan fortsatte jag med detta, men riktade in mig mer mot performances inom olika konstnärsdiscipliner. Exempelvis har jag gjort flera kompositioner till scenkonstföreställningar på Atalante. Sen hände det något mitt skapande när jag kom till Sverige. Jag började komponera popmusik efter att tidigare bara jobbat med experimentell musik. Jag har hittat mycket inspiration i skogen och naturen i Olofstorp utanför Göteborg där jag bor tillsammans med min fru.

Att arbetsmarknaden för musiker, framförallt inom alternativa genrer, är hård är något som Cha Blasco erfarit, men det kunde vara sämre. För hans kollegor i Spanien ser läget än sämre ut säger han. Vid sidan av sina musikprojekt har han flera andra jobb, exempelvis arbetar han med ungdomar med funktionsvariation, och även som dj.

– Det har gått upp och ned med olika projekt och därför har jag även kunnat jobba som dj, både i Spanien och Sverige. Jag gillar att använda mig av olika format och stilar när jag spelar, vinyl eller dator, minimal musik och performativ musik. Det är så härligt att spela musik som jag älskar och se folk röra sig till det. Jag verkligen älskar att titta på folk som dansar!

När vi pratar om framtiden märks det att det finns mycket på gång, såväl samarbeten med andra konstnärsgrupper som med egna projekt. Men först ut är förstås releasefesten för Urania som kommer att hållas hos konstnärskollektivet Skogen.

De logistiska svårigheterna att få hela bandet till Göteborg gör att Cha Blasco fått förbereda spelningen i förväg.

– På grund av att folk bor på olika ställen har vi valt att göra det här på ett annorlunda sätt. Under förra veckan träffades jag och de två sångarna Johan Roos Högberg och Linnea Sigurdson på ett litet ställe som heter Missenträsk i Norrland. Där spelade vi in elektroniska unplugged versioner av sex av låtarna från skivan. Lugnt men ändå syntigt. Sen kommer vi ha tre fantastiska dj:s som kommer att spela. Vi har en fin energi tillsammans, så det känns jättebra.

Fakta: 

Releasespelning Cha Blasco

När: 8 december

Var: Skogen, Masthuggsterrassen 3

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Konst som en del i tillfrisknandet

Sedan januari finns det en konstateljén på Sahlgrenska psykiatri affektiva. ”Många av patienterna uttrycker att de känner en läkande effekt av måleriet”, säger Stefan Karlsson.

Göteborgs Fria

Irene Andersen spänner musklerna

Stora muskler är okej. Om de sitter på en man. Varför är det så? GFT träffar bodybuildaren Irene Andersen för att prata om kroppsnormer och om hennes medverkan i dokumentären Too big for the world.

Göteborgs Fria

Spinn tar sig an åldrandet

Nya lokaler och ny föreställning. GFT hälsar på hos danskompaniet Spinn dagarna innan premiären av Gård av träd.

Göteborgs Fria

Allt ljus på Stina Velocette

Stina Velocette tar steget till att bli soloartist. Två singlar har släppts under året och nu väntar vi alla på den kommande ep:n Motljus.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu