New Tide Orquesta drar på sig gonattmössan | Fria.Nu

Recension


Musik
Spirits: Nursery Rhymes! Artist: New Tide Orquesta Bolag: Hoob Records

Fria Tidningen

New Tide Orquesta drar på sig gonattmössan

Det är vackert, meditativt och stundtals sövande. Fria recenserar New Tide Orquestas nya skiva Spirits: Nursery Rhymes!

När jag samtalade med Per Störby Jutbring i samband med releasen av New Tide Orquestas förra album Live in Rio betonade han att på nästa skiva skulle de minimalistiska inslagen få ta ytterligare plats i bandets ljudbild, en musikalisk inriktning som redan märktes av på Vesper (2009).

När albumet Spirits: Nursery Rhymes! nu släpps, det åttonde i bandets produktion, är det uppenbart att enkelhet är en del i arbetsmetoden. Enkelhet som inte är detsamma som okomplicerat, här betonas istället varje ton och minsta förskjutning i musiken får betydelse. Sättet att skapa är delvis nytt för denna skiva, för första gången har den samspelta kvartetten pluggat in de akustiska instrumenten i förstärkare, loop-pedaler och laptops.

Sömlöst vävs låtarna in i varandra och rörelserna som uppstår i musiken skapar en meditativ verkan. Känslan som jag får av att blunda och lyssna på Spirits: Nursery Rhymes! är att gunga, eller möjligtvis att guppa på en luftmadrass och stirra upp på de ständigt föränderliga molnfigurationerna som sveper förbi.

Det är vacker och filmisk musik som Per Störby Jutbring komponerar. Den mjuka och följsamma men samtidigt repetitiva musiken har beröringspunkter med den romantiska minimalismens förgrundsgestalt, nämligen Michael Nyman. Likt Nyman gör New Tide Orquesta musik som passar som filmmusik. Det är vackert, meditativt och stundtals sövande. Men det är också meningen med godnattsagor.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Drabbande kärleksbudskap från Blameful Isles

Recension

Blameful Isles is dope! Det skrev Talib Kweli på sitt Facebookkonto efter att ha upptäckt det svenska bandet Blameful Isles. Så rätt han har i detta. Lysande på de tre föregående albumen och än bättre på nya dubbelalbumet Pleroma, skriver Tobias Magnusson.

Fria Tidningen

De tar ett andetag tillsammans

Recension

Bakom Luft står saxofonisten Mats Gustafsson och säckpipeblåsaren Erwan Keravec. Inhale är deras debutskiva.

Fria Tidningen

© 2022 Fria.Nu