Fria Tidningen

Reuters-journalister försvunna i Burma

De två journalisterna arbetade med att undersöka angreppen mot förföljda rohingyer i Burma. De greps för över en vecka sedan och nu vet ingen var de befinner sig.

Journalisterna Wa Lone och Kyaw Soe Oo arbetade med att undersöka militärens angrepp mot det förföljda rohyngiafolket i delstaten Rakhaine och greps tillsammans med två poliser efter att ha mött dem på en restaurang förra tisdagen. De fyra anklagades för att ha planerat att skicka viktig säkerhetsinformation om säkerhetsstyrkorna i Rakhaine till utländska medier.

En vecka efter gripandet är det fortfarande oklart var journalisterna befinner sig, uppger Svenska Burmakommittén,

– Det är mycket oroande att de båda journalisterna grips för att de bevakar militärens kränkningar mot rohingyer. Det visar tydligt att fri granskning inte tolereras, säger kommitténs verksamhetschef Kristina Jelmin i ett uttalande.

Rohyngier betraktas i Burma som en icke-inhemsk befolkning eftersom de är muslimer och inte buddhister som majoriteten av landets befolkning. Rohyngier gjordes statslösa 1982 och har sedan dess varit utsatta för förföljelse av extremistiska buddhistiska kretsar. Människorättsaktivister har liknat förföljelserna mot folkgruppen som ett pågående långsamt folkmord. Hundratusentals rohyngier har under hösten flytt Burma efter våldsamheter i delstaten Rakhaine och det var alltså här journalisterna befann sig.

De två Reuters-journalisterna är dock långt ifrån de första att gripas i Burma. Under det senaste året har journalister och aktivister gripits och lagförts för ärekränkning i en mycket snabb takt.

En nyligen gjord studie visar också att inget av fallen har slutat med friande dom. Svenska Burmakommittén uppmanar i sitt uttalande svenska regeringen att sätta press på Burmas regering att omedelbart släppa alla politiska fångar.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2022 Fria.Nu