Madelene Axelsson

Inledare


LSS

  • Regeringens ansvarige minister Åsa Regnér svarar medierna assistanskostnaderna är för dyra men tycks ha glömt att LSS är en rättighetslag, skriver Madelene Axelsson.
Göteborgs Fria

Nu är de lika rättigheterna för dyra

Den senaste veckan har exemplen på personer som blivit fråntagen eller fått sin personliga assistans minskad duggat tätt i medierna. Det är bra, men det räcker inte. Ska vi inte se både assistansreformen och LSS rämna måste politikerna agera nu, skriver Madelene Axelsson.

Orsaken till uppmärksamheten den här gången är att Försäkringskassan har fått direktiv av regeringen att arbeta för att ”bryta utvecklingen av antalet timmar med ersättning för personlig assisistans” och det kan Försäkringskassan bara göra på ett sätt - genom att neka människor den assistans de är berättigade till enligt LSS. Men LSS, Lagen om om stöd och service till vissa funktionshindrade, är en rättighetslag och inte något att snåla med eller tolka sönder för att spara pengar.

Regeringen ansvarige minister Åsa Regnér sa i veckan till SVT att ”Direktivet från regeringen är till för att öka träffsäkerheten i assistansersättningen” och fortsätter att förklara att pengarna måste gå till det de var tänkta och inte till marknadsföring för privata assistansbolag som hon fler gånger återkommit till i flera medier. Men direktiven är lagda till Försäkringskassan och de hanterar inte storpolitiken kring privata aktörer som gör vad de kan för att tjäna pengar och göra vinst.

Två domar i Högsta förvaltningsdomstolen, den första 2009, var det som utlöste de hårdare bedömningarna kring personlig assistans då de utgör det Försäkringskassan lutar sig emot. Det gällder bedömningarna kring grundläggande behov och vad det egentligen innebär. En av domarna handlade om möjligheten att äta själv. Det har bland annat lett till att om du kan ligga ner på golvet och slicka i dig soppa från köksgolvet så kan du äta. Strunt samma om du inte kan handla den, laga den eller ställa fram den. Exakt ett sådant fall följde jag för några år sedan. Det var något av det värsta jag någonsin läst. Härom dagen berättade SVT om lilla 4-åriga multinedsatta Signe som får mat genom sond i magen. En sond skulle kunna klassas som sjukvård/egenvård och därmed inte utgöra ett grundläggande behov till mat ansåg Försäkringskassan så hennes assistans drogs in. Det handlar alltså bara om att dra ner kostnader och skyffla över ”problemet” på någon annan. Ett system där en myndighet använder all sin kreativitet mot dem de är satta att värna är farligt.

Åsa Regnér svarar medierna att assistanskostnaderna på tio år har ökat från omkring 15 miljarder kronor till närmare 30 miljarder kronor och tycks vilja ha förståelse för att ”såhär mycket får liksom inte assistans kosta”. Men 1994 bestämde sig Sverige för att gå i bräschen för ett jämlikt samhälle och låta alla delta på lika villkor. Nu är det alltså den rättigheten för dyr. Men ska vi ha en lag som ger alla människor lika rätt så måste vi följa den. Och ansvariga politikers kommentarer om att de verkligen känner med alla brukare och deras närstående som bara kan stå och se på när hela deras liv rämnar är inget annat än ett oerhört smaklöst hån.

I fredags debatterades ämnet i riksdagen och även där höjs nu rösterna för att regeringen ska dra tillbaka sina direktiv. Och inte bara från liberalt håll utan även inifrån Socialdemokraterna. Det är dags för regeringen att se över vad det är de vill ändra på och var de stora läckorna i statskassan egentligen finns. Men om det nu är statskassan som ska räddas så är en kvalificerad gissning att indragande av personlig assistans till delvis arbetande personer med funktionsnedsättning är en riktigt bedrövlig idé ur precis alla upptänkliga vinklar.

ANNONSER

© 2022 Fria.Nu