EU pressar afrikanska länder att ta emot migranter
EU vill införa tillfälliga pass för att underlätta utvisningar av tiotusentals afrikaner från Europa. På torsdag kommer Europeiska rådet återigen försöka få de afrikanska staterna att acceptera resedokumenten, trots att dokumentens giltighet ifrågasätts.
På torsdag möts Europeiska rådet i Bryssel för att fastställa EU:s gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik. Förhoppningen och prioriteringen på mötet är att få till överenskommelser med de fem afrikanska staterna Etiopien, Mali, Niger, Nigeria och Senegal.
En stor fråga för EU just nu är hur den ökande migrationen från Afrika till Italien kan bromsas. Runt 144 000 människor har nått Italien via Medelhavet bara i år och 3 600 har dött i försöken. Fabrice Leggeri, ledare för europeiska gränskontrollen och kustbevakningen Frontex, sa till reportrar på plats i Bryssel i onsdags att ”ankomsterna från Afrika just nu är huvudproblemet för EU”.
Hårdare gränskontroller, avtal med afrikanska stater och ökade utvisningar blev resultatet av förra veckans möte mellan EU:s inrikesministrar. Eftersom många av flyktingarna och migranterna inte har några officiella id-handlingar är återsändningar ofta komplicerade. Under mötet beslutades därför om ett tillfälligt resedokument för migranter, ett så kallat laissez-passer (låt-passera) pass. Det tillfälliga passet gör det möjligt att utvisa människor trots att deras medborgarskap inte är fastställt. Istället kommer EU att bestämma till vilket land personen ska skickas. ”Det nya resedokumentet kommer underlätta och påskynda återsändningarna”, skriver råden i ett pressmeddelande.
På torsdag ska det nya resedokumentet presenteras för de afrikanska ledarna. Men det nya resedokumentet kommer troligen inte falla i god jord hos representarna. EU försökte nämligen redan förra året pressa de afrikanska länderna att ta emot migranter utan giltiga id-handlingar. Läckor från förra årets förhandlingstexter visar att EU försökte muta de afrikanska regeringarna att ta emot migranter i utbyte mot ekonomiskt bistånd och visum för afrikanska studenter, diplomater och entreprenörer. Men de afrikanska ledarna protesterade och delen om tillfälliga pass i åtgärdsprogrammet ströks. Afrikanska unionens ambassadör vid EU, Ajay Bramdeo, sa i samband med mötet att sådana dokument är ”ogiltiga i internationell lag och internationell praktik”.
Beslutet om resedokumenten väntas därmed försvåra förhandlingarna om migration med de afrikanska länderna. Förhandlingar som redan kritiserats hårt av bland annat människorättsorganisationer eftersom de länder EU planerar att sluta avtal med är kända för att inte respektera mänskliga rättigheter.
– Om du arbetar med tvivelaktiga regimer och ger dem makt sätter du dig i en svår situation, säger Karen Mets, påverkans- och policyrådgivare på Internationella Rädda barnen till tidningen Omvärlden.
– De kan säga: ”vi håller migranterna och flyktingarna här så nu måste ni göra detta och detta för oss”.