• En grekisk fiskare räddar en flykting från Syrien i vågorna utanför Lesbos. Nu vill EU göra sådan hjälp olaglig.
Fria Tidningen

EU kan förbjuda hjälp till flyktingar

EU planerar att kriminalisera volontärer, organisationer och lokalbefolkning som hjälper drunknande flyktingar vid de grekiska öarna. Det avslöjar organisationen Statewatch som publicerat de hemliga dokumenten på sin hemsida.

Öbor, internationella hjälparbetare och volontärer har räddat tusentals flyktingar från att drunkna i vattnen vid de grekiska öarna. De har erbjudit torra kläder, andra förnödenheter och öppnat sina hem. Ett agerande som hyllats världen över; en grupp akademiker vill till och med nominera invånarna i den grekiska övärlden till Nobels fredspris för deras insats.

Men EU:s ministerråd är inte lika positivt inställt. Tvärtom vill man, som ytterligare ett led i arbetet med att minimera flyktingströmmen till Europa, kriminalisera ”oanmäld” frivillighjälp till flyktingarna. Det avslöjar Statewatch, en ideell organisation som bevakar medborgerliga fri- och rättigheter i Europa, som nu läckt de hemliga dokumenten som visar på planerna.

Dokumentet avslöjar att EU:s inrikesministrar, som möttes i Amsterdam den 27 januari, planerar att likställa smugglings- och traffickingbegreppen och ta bort undantaget för ”humanitär hjälp”så att även hjälparbetare kan komma att straffas för smuggling/trafficking. Ett annat förslag är att alla organisationer och volontärer måste registrera sig och godkännas av polis innan de får hjälpa till.

Lesbos-bon Eric Kempson har tillsammans med sin fru och dotter hjälpt tusentals flyktingar som anländer till ön och är mycket upprörd över uppgifterna. ”EU följer fascismens logik genom att säga åt oss att låta människor drunkna på tröskeln till vårt hem. Vi kommer inte att sluta hjälpa. Vi kommer fortsätta och vi behöver världens hjälp för att göra det. De kommer inte stoppa oss från att agera med medmänsklighet”, skriver han på sin Facebook-sida.

Inställningen till volontärer på Lesbos har på sistone blivit mer fientlig. 12 internationella volontärer har i år gripits på ön. Sju av dessa greps misstänkta för att ha stulit använda flytvästar. Fem andra, två danska medborgare och tre spanska livräddare, greps och anklagades för försök till människosmuggling och vapeninnehav (knivar) efter de svarat på en flyktingbåts nödrop.

Ett upprop mot EU:s förslag har nu startats av en av de volontärer som hjälpt till på Lesbos. ”Jag bevittnade sex incidenter med båtar i nöd under bara en vecka och då hade ankomsterna minskat på grund av dåligt väder. Alla dessa människor räddades av volontärer på ön. Människorna som kom var från Syrien, Afghanistan och Irak. Det var familjer med små barn, handikappade och äldre. De var desperata. Deras tacksamhet gentemot volontärerna som hjälpte dem att överleva är obeskrivbar”, skriver Hekate Papadaki som har tagit initiativ till uppropet, på Change.org.

Uppropet har hittills fått in omkring 5 000 underskrifter.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu