• Jätten handlar om Rikard (Christian Andrén), en ung man med deformerat ansikte som vill återförenas med sin mamma, som han skildes ifrån vid födseln.
Fria Tidningen

”Jag drivs av en vilja att underhålla”

Rikard är en autistisk och vanställd man som vill återknyta kontakten med sin mor. Till sin hjälp tar han boule och en femtio meter hög jätte. Det är ämnet för Johannes Nyholms långfilmsdebut, Jätten.

Johannes Nyholm fick ett enormt genomslag med kortfilmen Las Palmas, där hans då ettåriga dotter spelade en medelålders kvinna som i sin ensamhet berusar sig och trashar restaurangbarer på en semesterort.

Nya filmen Jätten har blivit uttagen till filmfestivalen i Toronto, och till huvudtävlan på filmfestivalen i San Sebastian, där den mottog juryns specialpris. Likt Johannes Nyholms tidigare filmer balanserar Jätten i gränslandet mellan fantasi och verklighet.

– Jag gillar att leka med olika verklighetsplan i mina filmer. Människan är så begränsad i sitt seende. Det finns saker som är för stora eller för små, bortom vår fattningsförmåga, som vi aldrig kommer att kunna se och som vi samexisterar med. Jag fascineras av det där, det magiska, det stora och det lilla omkring oss.

För Johannes Nyholm är den största skillnaden mellan att göra kortfilmer och långfilm att det blir fler bitar att lägga ihop, och fler att samarbeta med. Till skillnad från sina tidigare filmer har inte Johannes Nyholm själv varit producent för Jätten, och en av utmaningarna har varit att bevara det distinkta personliga uttryck som kännetecknar hans filmer.

– Det är viktigt för mig, jag vill att man ska se mitt handavtryck i mina filmer, man ska se lite av människan bakom, därför brukar jag låta lite av mina verktyg skymta i filmen. Jag försöker vara ärlig. Men det blir svårare när det är många som håller i penseln.

Långfilmsprojektet föddes för nästan tio år sedan när Johannes Nyholm gjorde en musikvideo till The Tallest Man on Earth. Han ville förlänga berättelsen i videon, så han skrev ett manus redan då. Men idén till själva berättelsen fick Johannes Nyholm långt tidigare.

– Framför allt var det en feberdröm jag hade som fyraåring, som var återkommande. Det var en dröm som födde en del existentiella tankar som jag brottades med en period. Jag var liksom fångad i en annan kropp, och kunde inte kommunicera med andra, och andra kunde inte kommunicera med mig. Det där tillståndet har jag försökt återskapa i Jätten. Det är det tillståndet Rikard är fångad i.

Det var känslan av utanförskap, att inte kunna nå andra, som Johannes Nyholm ville gestalta i Jätten. Rikards fysiska begränsningar blir som en manifestation av hans psykiska tillstånd. Trots de tunga ämnen filmen berör har Johannes Nyholm valt att göra filmen så positiv som möjligt.

– Det hade varit enkelt att helt gå ner i bråddjupet, i misären. Men jag valde istället motsatsen. Jag valde att fokusera på Rikards kampvilja, på hans glöd. Filmen handlar om hopp. Alltid när jag stått inför ett vägval mellan allvar eller humor har jag valt det senare. Den är mer komedi än drama.

Johannes Nyholm säger att han tänkte likadant när han gjorde Las Palmas. Han valde hela tiden att fokusera på det positiva, och kampviljan, trots att ämnet för den filmen är att en kvinna super ner sig när hon ensam firar sin födelsedag. Den här viljan att underhålla menar Johannes Nyholm är skälet till att han från början bestämde sig för att göra film. Som barn ville han bli clown eller trollkarl, och genom filmmediet har han kunnat kombinera många av sina intressen, med det kan man både trolla, berätta historier och få människor att ryckas med.

– Jag drivs av en vilja att underhålla, att berätta en bra saga, säger Johannes Nyholm.

Fakta: 

Johannes Nyholm

Yrke: Konstnär, filmregissör och animatör.

Född: 1974 i Umeå.

Bor: Göteborg

Utbildning: Fri konst & Nya media, Valands konsthögskola

Tidigare filmer: Dockpojken, 2008, Drömmar från skogen, 2009, Las Palmas, 2011, Vägs ände, 2012.

Aktuell: Jätten, biopremiär 14 oktober.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Utan missionären Hermann Gundert ingen heavy metal

Författaren Zac O’Yeah besöker en 1800-talsbungalow i den indiska staden Thalassery. Den oansenliga byggnaden visar sig vara uppförd av den tyske missionären Hermann Gundert. Zac O’Yeah följer spåren efter Gundert och hamnar något oväntat i riffet till Steppenwolfs Born to be wild.

Fria Tidningen

Malin Wättring blåser liv i jazztraditionen

För året debuterade jazzmusikern Malin Wättring med ett album som hyllades unisont. Nu är hon aktuell med musik hon komponerat till sin kvartett och Bohuslän Big Band.

Göteborgs Fria

© 2022 Fria.Nu