Recension


Musik
Moon, eye, shine and turn around Artist: Rakel och Klara Fröberg Bolag: Kning Disk

  • Klara och Rakel Fröberg.
Göteborgs Fria

Tvillingduo som vågar utmana

Systrarna Rakel och Klara Fröberg albumdebuterar. GFT har lyssnat och finner spår till Sonic Youth i deras experimentella ljudvärld.

Two cool rock chicks listening to Neu! är en kort låt på Ciccone Youths The Whitey Album (1989) där två tjejer (Kim Gordon och Suzanne Sasic) lyssnar på Negativland av Neu! medan de för en diskussion om hur de ska få in en fot i rockbranschen, kanske genom att bli managers åt något coolt, manligt band.

Tvillingsystrarna Klara och Rakel Fröberg skippar snacket och tar istället fram sina gitarrer, fioler och diverse elektroniskt skrot och skapar. Att uttrycka sig konstnärligt är något som de fått naturligt genom att växa upp med konsten omkring sig, eller som de själva säger:” Vi har trollat med toner, klanger, strängar, streck och magi så länge vi kan minnas”.

Moon, eye, shine and turn around innehåller elva egna kompositioner, delar som tillsammans ger en murrig och atmosfärisk ljudbild där det spretiga gitarrspelet allt som oftast flätas in i den större ljudväven. Till sin hjälp har de tagit Dan Fröberg, elektronik och fältinspelningar, och trumslagaren Peeter Uuskyla, som medverkar på fyra spår.

För att knyta an till Sonic Youth (Ciccone Youth är ett av deras sidoprojekt) så har Rakel och Klara Fröbergs musik vissa beröringspunkter med dem. Men Rakel och Klara bryr sig aldrig om att kicka igång någon pop-punk-eufori, snarare bygger de ut Sonic Youths typiskt arty-aktiga intron till egna ljudvärldar. Mer konkret finns här annars referenser till slingrande, repetitiva och lätt dissonanta gitarrfigurer.

Moon, eye, shine and turn around är en spännande skiva som vågar utmana och provocera. Jag gillar det konsekventa introverta uttrycket, med melodifragment som känns skapade i stunden. En tydligare sortering och prioritering av de många delar som deras musik innehåller skulle ge en tydligare struktur åt albumet, nu känns det lite mer som att experimentlustan fått härska fritt. Favoritspår är därför avslutande The garden trembled, en hårt tuktad drone-komposition.

[email protected]

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Drabbande kärleksbudskap från Blameful Isles

Recension

Blameful Isles is dope! Det skrev Talib Kweli på sitt Facebookkonto efter att ha upptäckt det svenska bandet Blameful Isles. Så rätt han har i detta. Lysande på de tre föregående albumen och än bättre på nya dubbelalbumet Pleroma, skriver Tobias Magnusson.

Fria Tidningen

De tar ett andetag tillsammans

Recension

Bakom Luft står saxofonisten Mats Gustafsson och säckpipeblåsaren Erwan Keravec. Inhale är deras debutskiva.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu