Seger för Doroteaupproret– vårdplatser tillbaka
Efter ockupation, folkomröstning och en lång väntan kan Doroteaborna pusta ut. Förra veckan öppnade akutvårdsplatserna som har varit indragna sedan 2012.
Sedan den 1 september finns det åter möjlighet att få vård på kvällar och helger på sjukstugan i Dorotea. Nystarten har blivit möjlig efter att Dorotea kommun och landstinget gjort upp om ett samarbete där de delar på kostnaderna.
– Vi har hela tiden önskat att vi ska få den här samverkanslösningen, det är något som vi har sett fungerat bra på andra håll i länet. Nu är vi tillbaka på en bra nivå av vård säger Peter Olofsson (S), landstingsråd och ordförande i landstingsstyrelsen i Västerbotten.
Annons
Sedan juni i år finns det också ett förslag på ett avtal om att bygga en gemensam vårdavdelning i anslutning till äldreboendet Bergvattnagården. Tanken är att vårdplatserna på sjukstugan ska flyttas till den nya avdelningen när den är klar.
– Det fungerar inte i längden att ha vårdverksamhet både på äldreboendet och i sjukstugan, och behöva rekrytera dubbelt av allt. Vi kommer nu titta närmare på hur vi ska kunna sammanföra platserna, säger Peter Olofsson.
Det var efter ett besparingsbeslut från landstinget 2012 som de åtta akutvårdsplatserna drogs in. Lokalbor gick då samman under namnet Doroteaupproret, med krav på att vården återställs till den nivå den var på 2011. Margareta Dahlqvist har varit med sedan upproret startade.
– Det jätteskönt att vi har kunnat påverka. Nu har vi fått tillbaka att det finns vårdplatser och vi är del av jourläkarkedjan, vilket innebär att det finns läkare på plats på kvällar och helger var tredje vecka, säger hon.
Mellan februari 2012 och maj 2015 ockuperade ett trettiotal aktivister en del av sjukstugan i Dorotea i protest mot indragningarna. Efter namninsamlingar hölls dessutom en folkomröstning hösten 2013 där 88,4 procent röstade för att vården i länet skulle återställas till 2011 års nivå. Politikerna valde att bortse från resultatet med hänvisning till att endast 28 procent av befolkningen hade röstat. Men det fick bara ortsborna att kämpa vidare.
– Folkomröstningen var en viktig del i att skapa en opinion och medvetenhet. Vi har varit på kommunfullmäktigemöten och landstingsfullmäktigemöten för att hålla oss uppdaterade på vad som händer. Vi har lärt oss otroligt mycket under de här åren, det har vi varit tvungna till för att kunna sätta lite press, säger Margareta Dahlqvist.
Under åren som akutvårdsavdelningen varit stängd har Doroteaborna varit utan närbelägen sjukvård efter klockan 17 och på helger, och tvingats söka sig till grannkommunerna för att få vård.
– De som bor längst ut på fjället har 12 mil till Dorotea, om de måste åka vidare så är det ytterligare fem mil till Åsele eller Vilhelmina. Behöver de läggas in på lasarettet i Umeå så är det 34 mil bort. Det fungerar inte att sitta och åka hur långt som helst, kanske bara för att ta en sänka och få bekräftat att det inte är någon fara, säger Margareta Dahlqvist.
Samtidigt poängterar hon att det lika gärna kan handla om liv och död. Grannkomunen Åsele fick sin ambulans indragen som en del av sparpaketet och kommunerna har sedan dess fått dela på Doroteas ambulans samt förlita sig på en akutbil. Ett av kraven i Doroteaupproret var att ambulansen skulle sättas in igen, men det har ännu inte hänt.
– Det är svårt att fatta hur sårbar och känslig situationen är innan man har suttit och väntat i flera timmar med människor som håller på att dö. Ju längre ifrån oss den akuta vården och den livräddande insatsen är desto fler är det som dör.
Protesterna i Dorotea har spridit sig till flera håll i Västerbotten där vården dras in, bland annat ockuperades en sjukstuga även i Åsele under en period. Margareta Dahlkvist är glad att engagemanget har tagit fart på fler håll.
– Vårt mål har inte bara varit Dorotea, vi vill ha en lika vård för alla. Problem finns även i Storuman, Sorsele och Robertsfors, vår situation speglar hela länet.
Hon menar att det handlar om en situation där stad ställs mot land, och att landsbygdsborna ses som mindre värda.
– Det känns som att man driver befolkningen att flytta till städerna, och stänger ner resten av Sverige. Men det är extremt viktigt för många att fortsätta sina liv här, alla kan inte flytta till Umeå.
Det är inte bara i Västerbotten som Doroteaupproret har inspirerat, människor från hela landet har hört av sig och berättat om liknande problematik.
– Vi har fått kontakt med folk i hela Sverige där man stänger ned vården, eller där man överbelägger och personalen håller på att jobba ihjäl sig. Genom vårt försprång har vi kunnat samarbeta med andra och tipsa om hur man kan göra för att protestera.
Margareta Dahlqvist menar att det inte går att säga att Doroteaupproret är avslutat bara för att vårdplatserna är tillbaka.
– Vad händer om några år, vad händer om det blir en annan majoritet, eller om en industri flyttar från orten? Vi har hela tiden sagt att även om man lovar det här eller det här, så måste vi se till att det genomförs.