• En demonstration för rättvis och jämlik vård i Härnösand tidigare i år.
Fria Tidningen

Manifestationer i hela landet för jämlik vård

På söndag hålls manifestationer i städer över hela landet med krav på en jämlik vård som inte sliter sönder personalen. Det är dags för ett systemskifte, säger sjuksköterskan Agneta Lenander.

­– Jag har en kollega som har jobbat i 31 år på samma arbetsplats med usel löneutveckling. De sista åren orkade hon inte jobba heltid och avslutar som fattigpensionär. Att vi betalar våra offentligt anställda så urusla löner är ett samhällsproblem eftersom lönen är en del av attraktionskraften till yrket. Men det handlar inte längre bara om lönen utan i dag går människor sönder på grund av arbetsmiljön, säger Agneta Lenander.

Hon arbetar som sjuksköterska i Skåne och är en av initiativtagarna till det nya nätverket ”Slut på rean ­– En annan vård är möjlig”. Under den parollen samlas på söndag vårdpersonal, patienter, anhöriga och vanliga medborgare på 26 platser runtom i landet. Syftet är att försöka få igång en diskussion om vilken sjukvård vi vill ha och vem som ska betala priset för den.

­– I dag är det patienterna och vårdpersonalen som får betala priset. Patienterna blir snabbt utskrivna på grund av brist på vårdplatser och får ligga länge på akuten och utveckla vårdskador. Vårdpersonalen som har kontaktyrken, främst kvinnor, blir bara sjukare och sjukare. Det här har vi har signalerat om så himla länge och det är så frustrerande att man inte tar det på allvar, säger Agneta Lenander.

Problemen inom vården med bland annat arbetsförhållandena och att alla inte får vård på lika villkor har lyfts på flera sätt under de senaste åren. Bland annat genom sjuksköterskeupproret som kräver högre löner och protesterna mot nedskärningarna inom vården i Västerbotten. Protesterna har gett resultat genom att många sjukhus har höjt ingångslönerna för sjuksköterskor och i till exempel Dorotea har lokalborna genom en flera års lång ockupation av sjukstugan lyckats återfå vårdplatser.

Men Agneta Lenander tycker nu att det är dags att föra en enad kamp för en bättre vård. Lönefrågan är till exempel bara ett problem av många. Det behövs ett systemskifte, menar hon.

­– När det kom många människor hit till Sverige i höstas så pratade man om en systemkollaps men det var i själva verket en självstyrd systemkollaps som beror på att vi har skapat ett byråkratiskt system som gör att samhället inte kan hantera krissituationer. Vi bygger upp kontrollsystem istället för att se till att göra rätt och skapa tillit till de som utför arbetet.

Hon säger att det har resulterat i att det i dag är fler patienter som söker vård än vad det finns vårdplatser tillgängliga. Att patienterna rullas snabbt genom systemet, helst innan de ens är färdigbehandlade, och att personal äts upp på grund av treskift och fler antal patienter per vårdanställd än vad som är rimligt.

­– Men det finns en gräns för hur mycket man kan effektivisera, som man kallar det, och den gränsen börjar komma väldigt nära nu. Snart har vi situationer där det inte bara är ett fåtal arbetsplatser där det blir massuppsägningar.

Hur nätverket kommer arbeta vidare efter söndagens manifestationer återstår att se, säger hon. Men Agneta Lenander hoppas att det här kan vara grunden till en ny folkrörelse som sätter press på sjukhusledningar och politiker.

– Vi har sagt det här i 15 år nu och undrar varför man inte gör någonting åt det.

Fakta: 

Manifestationer i hela landet:

Manifestationerna för en annan vård äger rum söndagen den 4 september, klockan 14:00 i:

Malmö ­– Gustav Adolfs torg

Göteborg – Gustav Adolfs torg

Stockholm – Medborgarplatsen

Luleå – Gula paviljongen

Skellefteå – Möjligheternas torg

Umeå – Renmarkstorget

Sundsvall – Stora torget

Uppsala – Slottsbacken

Örebro – Våghustorget

Eskilstuna – Fristadstorget

Nyköping – Stora torget

Linköping – Stora torget (preliminärt)

Jönköping – Rådhusparken

Skövde – Hertig Johans torg

Hässleholm – Stortorget

Kristianstad – Stora torg

Helsingborg – Mäster Palms plats

Trelleborg – Valldammsgatan 5

Östersund – Stortorget

Falun – Stora torget

Varberg – Lorensbergstorget

Andra tider (också 4 september):

Sollefteå/Kramfors/Härnösand ­– startar vid Sollefteå akutsjukhus kl 9, vidare till Torget i Kramfors ca kl 11:30 och avslutas i Härnösand, landstingshuset, ca kl 13:30

Lund – Blockets huvudingång kl 12

Ludvika – Stadsparken kl 18-20 (preliminärt)

Läs mer och se uppdaterad information här.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny massaktion mot tyska kolgruvor

Nästa vecka är det återigen dags för massaktionen Ende Gelände som samlar miljöaktivister från hela Europa som ska sätta de tyska kolgruvorna i blockad.

Fria Tidningen

© 2023 Fria.Nu