Krönika


Krönika

Landets Fria

Naturen ordnar njutning och lata dagar

Min villaträdgård ligger i kanten av ett skogsområde. Den har blivit lite som ett skogsbryn med inslag av olika trädgårdsarter. Min gräsmatta, som fläckvis är äng, klipper jag sporadiskt mellan olika plättar av högre gräs och örter. Skönt att slippa göra något som är så tråkigt – och utan att någon beklagar sig! Flera av mina vänner tycker istället att jag ”gjort så fint” och säger att de trivs här. Jag förklarar att jag inte, i onödan, gör något ansträngande.

Det mesta sköter naturen själv. Visst rensar jag lite här och där samt klipper litet på träd och buskar men det är ett minimum mot den tid då jag bara går omkring och förundras över olika arter som dyker upp eller byter lokal från ett år till ett annat. Flera är även de djur som verkar trivas med att det finns buskar, dammar och rishögar att husera i. Några plantor har vandrat ut från kryddlandet till en plätt på gräsmattan. Jaha, tänker jag, de trivs väl där då.

Med de blommande kryddorna kom bina, humlorna och fjärilarna i mängder. När några grenar hängde ner i dammen kunde fåglar knalla ner och bada och när rishögen växte kom snoken och grodorna för att övervintra. Hur det nu är så verkar saker bli bra när jag inte lägger mig i allt för mycket. Det är fascinerande att se hur mångfalden ökar och hur nya arter kommer och andra försvinner medan jag lugnt lutar mig tillbaka. Fascinerande är också att upptäcka att ju mer mångfald desto mindre behöver jag göra. Det är ju ett stort plus.

Numera är det därför sällan jag som bestämmer. Jag anpassar mig istället efter hur växter och djur verkar trivas bäst. Var och en får välja den plats som lämpar sig. Naturen är klok och jag slipper ta beslut. Skönt i dessa valfrihetens tider!

En grundförutsättning för min njutning, mitt lata trädgårdsliv och för mångfalden, både här och i omgivningarna, är att det intill vårt villaområde finns ett blandskogsområde som fått stå kvar. Området är inte jättestort men tillräckligt för att utgöra korridor till andra naturområden. Det utgör härbärge och matförråd för allt från rävar, rådjur och grävlingar till olika groddjur, kräldjur och en mängd fåglar. Vissa av dem besöker min trädgård då och då. Så viktiga naturområden utgörs inte endast av naturreservat och liknande. Även dungar och ”värdelösa”, ”ostädade” skogsplättar i våra omgivningar är värda sin vikt i guld. Och för barnen är dessa de bästa av lekplatser!

Fakta: 

Mia Becker är humanekolog.

ANNONSER

© 2024 Fria.Nu