Debatt


Jonas Paulsson • Köttfri måndag
  • Kött- och mejeriprodukter innehåller dessutom mycket av gödningsämnena fosfor och kväve. Dessa hamnar i havet via urin och avföring.
Fria Tidningen

Vegonorm hejdar bottendöd i Östersjön

Kommunpolitikerna måste införa en vegonorm för att rädda Östersjön från algblomning och bottendöd, skriver Jonas Paulsson.

Satellitbilder visar de stora algmassorna över Östersjön som kommit rekordtidigt i år. Algblomningen gör att vattnet blir grön- eller brunfärgat vilket kan påverka badvattenkvaliteten och människors hälsa. Det är övergödning som leder till massförökning av växtplankton, alltså algblomning, som orsakar syrefattiga och döda havsbottnar. Bottendöden har drabbat 15 procent av Östersjön, en yta dubbelt så stor som hela Danmark.

Animalier är den främsta orsaken till jordbrukets näringsutsläpp av kväve och fosfor eftersom ungefär 70 procent av allt som odlas i Sverige är djurfoder. Kött- och mejeriprodukter innehåller dessutom mycket av gödningsämnena fosfor och kväve. Dessa hamnar i havet via urin och avföring, eftersom vi konsumerar mycket mer protein än våra kroppar kan ta upp.

Sveriges köttkonsumtion har ökat under lång tid, men allt fler svenskar drar nu ner på köttet, eller skippar det helt. Axfood ökade försäljningen av vegokött med 41 procent under det första halvåret 2016, jämfört med i fjol. Hela 20 procent av svenskar under 40 år är vegetarianer. Dessutom har 58 procent av Sveriges kommuner infört en köttfri dag eller andra köttminskningsåtgärder med samma effekt. Det är en bra början men nu är det dags för kommuner med ambitiösa miljömål att gå vidare och servera växtbaserat som standard.

I Almedalen i år blev det alldeles uppenbart att vegonormen sprider sig snabbt. En stor kvällstidning bjöd på 100 procent växtbaserad frukost och lunchkorv och många ungdomsorganisationer vittnade om att de infört eller planerar att införa vegetarisk mat som standard. Skolor som bytt till helt vegetarisk kost har kunnat anställa kockar, köpa bättre råvaror och kunnat höja standarden på maten rejält. Det innebär både miljövänligare och hälsosammare skolmat, till samma eller lägre pris.

Framtidsutsikten för Östersjön är synnerligen allvarlig eftersom näringsläckaget från jordbruket runt Östersjön inte minskar. Därför behövs snabba och verksamma åtgärder sättas in. Om förskolor, skolor och äldreboenden serverar vegetarisk kost som standard minskar dramatiskt utsläppen av kväve och fosfor.

Vår uppmaning till kommunpolitikerna i Sverige är därför att införa vegonorm för att rädda Östersjön från algblomning, syrebrist och bottendöd!

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Public service har bäst pressetik

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon De Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Jens Ganman tycker att de statligt stödda mediebolagen har spelat ut sin roll. Här delar Sargon De Basso med sig av sitt resonemang kring varför han är av motsatt åsikt.

© 2023 Fria.Nu