Komplex klubbmusik från Kablam
Kajsa Blom lämnade Kungsbacka för Berlin och började en dj-karriär som Kablam. Nu står hon på de stora klubbscenerna, närmast med en spelning i dag på Roskildefestivalen.”Givetvis blir det Göteborg också, jag är bokad till Way out West, vilket ska bli väldigt roligt, säger Kajsa Blom.”
Kajsa Blom tröttnade på inskränktheten och småborgerligheten som hon tyckte definierade hemstaden Kungsbacka och packade väskan för Berlin.
– Det var här som jag för första gången hamnade på riktigt bra klubbar. Jag träffade snart på Dan DeNorch som drev musikkollektivet Janus och jag fick möjligheten att spela på en av deras klubbkvällar, säger Kajsa Blom.
Attityden och atmosfären som medlemmarna i Janus hade till musik slog an hos Kajsa Blom.
– Jag tycket att Janus stod för något nytt, musik som var experimentell och som bestod av en mix av olika genrer, säger Kajsa Blom.
Det är även på etiketten Janus, med producenterna Lotic och M.E.S.H, som Kablam nyligen släppte sid debutep Furiosa, en titeln som är en hyllning till feministikonen i Mad Max: Fury Road.
– Det är en skiva som är representativ för mig som producent i dag, men samtidigt vill jag inte låsa mig till ett visst sound, vilket betyder att mitt nästa släpp kan låta annorlunda, förklarar Kajsa Blom.
Kablams klubbmusik är hård, dramatisk, komplex och suggestiv – musik som ställer krav på lyssnaren. I en intervju i Fader förklarar Kajsa Blom att hon attraheras av musik som väcker känslor hos henne: ”Hellre musik som är avskyvärd än musik som inte ger något, som exempelvis identitetslös housemusik.”
– En sak som bidragit till att min musik låter som den gör är att jag ändå försöker ha ett öppet sinne och släppa in många influenser. För några år sedan bestämde jag mig att inte skämmas för några influenser, att inte ha några ”guilty pleasures”, och jag kan säga att jag kan hitta element som jag gillar i de flesta genres. Jag har faktiskt, utan ironi, använt Linkin Park i ett dj-set, skrattar Kajsa Blom.
Det politiska intresset har funnits sedan ungdomen, berättar Kajsa Blom, som spelade som tonåring i punkband. Sedan i vintras är hon medlem i den kvinnoseparatistiska musikplattformen Drömfakulteten.
– Syftet med Drömfakulteten är att ha ett rum för kvinnor och icke-binära personer. Vi är nu tolv medlemmar som har en gemensam studiolokal där vi kan dela med oss av våra erfarenheter och kunskaper. Vi arrangerar även spelningar och fester ihop, berättar Kajsa Blom.
Hur ser du på jämställdheten på klubbscenen?
– Jag har aldrig verkat i en straight, mansdominerad miljö. Janus har varit i en väldigt stöttande miljö för mig och gjort att jag vågade börja spela och ta plats. Generellt ser jag här hemma en tendens som närmar sig line-ups som är 50–50, vilket är grymt, samtidigt finns det fler perspektiv, det är fortfarande väldigt mycket vita personer, säger Kajsa Blom.
Kablam spelar i dag på Roskildefestivalen. Kajsa Blom har börjat vänja sig vid dessa större spelningar, men gentligen trivs Kablam bäst på mindre intima klubbscener.
– Det är lite speciellt med festivalspelningar då det inte alltid är spelningar för ett dansgolv, istället går det då att köra mer eget material och låta musiken bli mer komplex, säger Kajsa Blom.
Själv tillbringar Kajsa Blom endast en dag på festivalen och missar därmed favoritartisten PJ Harvey.
– Hon var tidigt en förebild. Det känns mäktigt att vara del av samma line-up som henne. Hon är ett av de största namnen på festivalen.
För Kablam har karriären gått spikrakt uppåt, vilket skapar förhoppningar om att kunna leva på musiken.
– Det är ett mål som jag satte upp det här året. Det är kämpigt med mycket resande, vilket även är roligt såklart. Nu har jag glädjande nog fått ett ettårigt arbetsstipendium vilket gör att jag kan betala hyran ett tag framöver.
Blir det någon spelning i Göteborg framöver?
– Nyligen blev det klart att jag ska spela på Way out West. Det känns jättekul, då får jag även möjlighet att hänga lite med min familj. Efter Göteborg väntar spännande klubbspelningar i London och Berlin, säger Kajsa Blom.