Fördjupning


Frida Bank
Fria.Nu

Vårdförbundet: ”Värsta sommaren hittills”

Det är svårare än någonsin att hitta vikarier till vården. Nu varnar facket att både patientsäkerheten och arbetsmiljön är i fara.

– Det är ett väldigt ansträngt läge i hela landet, säger Cecilia Sandahl på Vårdförbundet.

Sommaren är snart här och sjukhus i hela landet kämpar in i det sista med att lösa bemanningen under semestermånaderna. Men intresset för att arbeta som vikarie inom vården är svalt. Vårdförbundet beskriver situationen som värre än någonsin och varnar för att underbemanning kommer att påverka patientsäkerheten och leda till färre vårdplatser, stängda avdelningar och inställda semestrar.

– Larmrapporter kommer från alla håll, säger Cecilia Sandahl, presschef på Vårdförbundet.

Mest akut är bristen på sjuksköterskor och barnmorskor. I en enkät från Sveriges kommuner och landsting, SKL, svarar samtliga landsting och regioner att de har svårt att rekrytera sjuksköterskor som kan jobba i sommar. Majoriteten har också svårt att hitta barnmorskor.

– Ofta är det akuten och förlossningen som uppmärksammas i media, men alla verksamheter har det tufft. Det är till exempel en väldig brist på dialyssköterskor och andra specialistsköterskor, säger Cecilia Sandahl.

En rundringning bland Vårdförbundets lokala ordförande visar en tydlig trend. Bristen på vikarier beskrivs som större än tidigare år och förväntas leda till en mycket hög arbetsbelastning för dem som är i tjänst i sommar.

Personal som jobbar extra eller skjuter upp sin semester erbjuds tusenlappar i ersättning.

– Vi tycker inte att det är en bra lösning. Det är tufft inom vården året runt och våra medlemmar behöver vila och tid för återhämtning. Många vill umgås med barn och vänner i sommar. Varför ska just våra medlemmar slå knut på sig själva?, säger Cecilia Sandahl.

42 procent av landstingen upplever att personalsituationen är sämre i år jämfört med förra sommaren, enligt enkäten från SKL. 47 procent tycker att läget är oförändrat.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu