• Konsthallen är tänkt att rymma två utställningssalar, en aula med scen, ett kafé samt en butik med lokalt hantverk.
Landets Fria

Ny konsthall ska lyfta Tornedalen

Konsthall Tornedalen ska bli en demokratisk mötesplats, en arena för internationell samtidskonst och en motor för hela regionen. I dagarna fick den planerade konsthallen bidrag från Kulturrådet.

Lokalt hantverk, en öppen spis, utställningar om bygden, dansbandskvällar, estradpoesi och internationellt kända konstnärer. Det är några exempel på vad Konsthall Tornedalen är tänkt att rymma när den kommer i gång. Ett kulturhus dit besökarna kommer för att fika eller gå på ett seminarium och får en konstutställning på köpet.

– Jag ser det så levande framför mig! Tänk som Folkets hus på 1950-talet. Det vimlar av folk som verkligen har roligt. Vi ska inte skilja på högt och lågt. Det ska vara folkligt, festligt och fullsatt, säger initiativtagare Gunhild Stensmyr.

Men satsningen har dragit ut på tiden. Redan när Gunhild Stensmyr flyttade hem till Tornedalen från Skåne år 2012 hade hon planer på att starta en internationell konsthall. En arkitekttävling utlystes och en vinnare utsågs. Allt är klart med marken och bygglovet. Nu behövs bara fler finansiärer för att säkra konsthallens egna kapital, totalt 12 miljoner kronor. Förhoppningen är att få det på plats under hösten, börja bygga 2018 och slå upp portarna 2019.

– Vi behöver pengar så att vi kan börja att göra upphandlingar och ringa in de exakta kostnaderna. Men det är svårt att hitta folk som förstår kulturens betydelse.

Därför kom bidraget på 350 000 kronor under tre år från Kulturrådet som en välkommen injektion. Pengarna går inte till bygget utan till att förankra konsthallens arbete hos skolor och studieförbund och träffa internationella konstförebilder.

– Nu kan vi börja att arbeta med innehållet, bygga konceptet och hur vi ska jobba med konsten, säger Gunhild Stensmyr.

Ett mål är att konsthallen ska hjälpa befintliga kulturaktörer och attraktioner att locka fler besökare till området.

– Jag avskyr retoriken att kultur kostar samhället en massa pengar. Man ser inga andra värden än pengar och det är förödande för oss människor. Vi blir robotar till slut om vi aldrig upplever något med hjärtat. Dessutom betyder kulturen så mycket för samhällsekonomin. Det är attraktivt att det finns ett kulturliv.

I dag är professionella kulturlokaler en brist i området, enligt Gunhild Stensmyr, som säger att utställningar istället visas i foajéer och på bibliotek.

– Konsthallen kommer att sätta sådan fart på kulturlivet.

Hon ser ett stort behov av mötesplatser som inte är kommersiella. Ett köpcentrum är inte samma sak, menar hon.

– Människor växer av bra kultur. Kultur väcker dialog och gör att man får reflekterande medborgare. Här finns det inget vettigt för människor att prata om. Konst kan vara kontroversiell och det är bara positivt. Folk behöver ruskas om ibland.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2022 Fria.Nu