Recension


Musik
Stormfågel Artist: Stormfågel Bolag: Havtorn

  • Stormfågel.
Göteborgs Fria

Stormfågel hittar fram till farliga skärvor

Stormfågel är en kvartett ledd av basisten Alfred Lorinius från Naoko Sakata Trio, Farvel och Dark Horse. Lorinius tanke med Stormfågel är att plocka ihop element som genom åren format honom som musiker, kompositör och textförfattare. Omslagsbilden av konstnären Martin Ofersson fungerar som en illustration av Lorinius metod; av skärvor fogas disparata delar ihop och bildar en ryttlande fågel över ett stormigt hav.

Jazzen är fundamentet som musikerna Marie Nilsson, sång, Otis Sandsjö, tenorsax, Erik Fastén, trummor, Naoko Sakata, piano, Joel Fabiansson, elgitarr, och Alfred Lorinius utgår ifrån, men utan att låsa sig vid ett uttryck. Det långa inledande titelspåret, part 1 och 2, mynnar efterhand ut i ett friare post-rocklandskap där gitarristen Joel Fabiansson och trumslagaren Erik Fastén skapar ett skönt groove som Otis Sandsjö och Marie Nilsson improviserar över.

Jag är förtjust i flera delar, eller skärvor, på Stormfågel, främst attraheras jag av de partier där musikerna släpper den svala vokaljazzen, som känns lite för polerad, för att istället hantera de spetsigare och vassare skärvorna, som i brötiga avslutningen Långsam och trött. Lysande skrammel från hela ensemblen.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Drabbande kärleksbudskap från Blameful Isles

Recension

Blameful Isles is dope! Det skrev Talib Kweli på sitt Facebookkonto efter att ha upptäckt det svenska bandet Blameful Isles. Så rätt han har i detta. Lysande på de tre föregående albumen och än bättre på nya dubbelalbumet Pleroma, skriver Tobias Magnusson.

Fria Tidningen

De tar ett andetag tillsammans

Recension

Bakom Luft står saxofonisten Mats Gustafsson och säckpipeblåsaren Erwan Keravec. Inhale är deras debutskiva.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu