• Flera MP-ledamöter vill förhindra risken att värdlandsavtalet med Nato leder till att det förs in kärnvapen i Sverige genom att införa inspektionsrätt av utländska fartyg i lagen.
  • Sven Hirdman.
Fria Tidningen

Försvarsdebattör: Oseriös debatt inför Nato-beslut

Ett närmare samarbete med Nato eller inte. Det är frågan när riksdagen i slutet av maj ska rösta om värdlandsavtalet. Både förespråkare och motståndare samlar nu sina sista krafter för att skapa opinion men kritiseras för att driva en oseriös debatt.

Allt talar för att riksdagen den 26 maj kommer att godkänna Sveriges värdlandsavtal med Nato som ska göra det enklare för Nato-förband att komma till Sverige under övningar, kriser eller krig. Endast Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna har sagt att de kommer att rösta nej, även om det inom Socialdemokraterna och Miljöpartiet finns motståndare till avtalet. En av dem är riksdagsledamoten Annika Lillemets (MP) som tycker att det finns frågetecken kring vad avtalet innebär. Under våren har regeringen tydliggjort att värdlandsavtalet inte kommer rubba den militära alliansfriheten och inte kommer påverka det faktum att det inte är tillåtet att föra in kärnvapen i Sverige men
Lillemets tycker inte att garantierna räcker.

– Det handlar framför allt om att vi inte har någon inspektionsrätt av örlogsfartyg som kommer till Sverige. Det är enda sättet att kontrollera att vi inte får in kärnvapen på vårt territorium.

Hon har tillsammans med partikollegan Jabar Amin lagt en motion med krav på att avtalet ska dras tillbaka så att de säkerhetspolitiska konsekvenserna kan utredas ordentligt. Hon håller fast vid det.

– Jag vill inte ställa mig bakom det och kommer att rösta i enlighet med min motion.

Nu samlar Nato-motståndare sina sista krafter för att skapa opinion mot avtalet. Svenska Freds- och skiljedomsföreningen skickade 1000 mejl till riksdagsledamöterna i försvars- och utrikesutskotten i slutet av april och nätverket Nej till Nato delar ut flygblad för fullt. Samtidigt laddar många förespråkare för avtalet för att gå ännu längre och kräva att Sverige ska söka medlemskap i försvarsalliansen. Nyligen visade en SOM-undersökning från Göteborgs universitet att fler svenskar för första gången är för ett medlemskap än emot och allianspartierna öppnar för första gången för att köra över Socialdemokraterna i frågan.

– Jag vill understryka att inget enskilt parti – inte heller Socialdemokraterna – kan påräkna att få veto om det i övrigt finns en majoritet för ett medlemskap, säger Jan Björklund (L) till SR Ekot.

Men Kristdemokraternas försvarspolitiske talesperson Mikael Oscarsson säger att frågan kommer att bli central i valrörelsen 2018.

Den tidigare Moskvaambassadören och försvarsdebattören Sven Hirdman säger att allianspartierna bluffar.

– Det finns varken en tillräckligt stor opinion i Sverige eller Finland för det. Precis som det inte går att gå med i EU utan ett tillräckligt starkt stöd går det inte att gå med i Nato utan det heller.

Han är emot värdlandsavtalet men kritiserar sina meningsfränder för att överdriva rädslan för att USA ska placera kärnvapen i Sverige. Eftersom det är USA och inte Nato som har kärnvapen ser han det inte som ett aktuellt problem. Han tycker över huvud taget att Nato-debatten är väldigt oseriös och att man istället för att prata om rysskräck och kärnvapenhot borde fokusera på hur det säkerhetspolitiska läget påverkas av att vi närmar oss Nato.

– Det skulle öka misstänksamheten från rysk sida och förvåra den spända säkerhetspolitiska situationen i Nordeuropa som är en följd både av den ryska aggressionen mot Ukraina och att Nato upprustar och skickar trupper hit.

– Situationen förändras inte för att vi säger ”ajabaja, ni ska vara som vi”. Hur mycket vi än upprustar klarar vi inte ett krig mot Ryssland och då bör vi verka mot andra hållet och se till att det inte uppstår något krig alls genom att försöka minska spänningen mellan Nato och Ryssland.

Annika Lillemets säger att Hirdman säkert har rätt att det finns en liten risk att kärnvapen skulle placeras i Sverige. Men att risken finns räcker.

– Det får inte finnas skuggan av ett tvivel om det finns kärnvapen på svensk mark.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny massaktion mot tyska kolgruvor

Nästa vecka är det återigen dags för massaktionen Ende Gelände som samlar miljöaktivister från hela Europa som ska sätta de tyska kolgruvorna i blockad.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu