• I höst håller Woland, spelad av Angela Wand, hov i Satans delirium.
Stockholms Fria

Snart är Satan tillbaka

3 500 kvadratmeter. 150 aktörer och konstnärer. 6 000 besökare. Föreställningen Satans demokrati blev en stor succé. På måndag släpps biljetterna till Satans delirium, del två i en planerad trilogi.

I ett rivningshus i Sickla framfördes en av förra årets mest säregna föreställningar. Besökarna fick vandra och krypa genom rum inredda av konstnärer och möta skådespelare som mejslade fram en berättelse baserad på Bulgakovs Mästaren och Margarita. I höst kommer uppföljaren, som inte var planerad från början.

– Vi visste inte då hur länge huset skulle stå. Men att vi fick behålla huset i kombination med det enorma publiktrycket och att vi kände lust att fortsätta med verket gjorde att vi valde att göra en

trilogi, säger Jimmy Meurling, projektledare och regissör.

Det var han och Py Huss-Wallin som drog igång projektet och tillsammans regisserade de Satans demokrati.

– Tvåan regisserar jag själv, men Py Huss-Wallin är med i projektledningen.

Den nya föreställningen, Satans delirium, har ett intimare format än sin föregångare. Jimmy Meurling kallar den ett samkväm med Satan, som i trilogin antagit skepnaden av Woland, spelad av Angela Wand.

– En exklusiv grupp på 49 personer bjuds på en trerätters middag, medan 7 personer får arbetarbiljetter och lite andra förutsättningar. Pjäsen utspelar sig mestadels i restaurang Masolit, som även finns med i Mästaren och Margarita. Publiken som kommer till oss är den elit som hållit sig undan kaoset som skapades i del ett. Det är som en känsla av att befinna sig i Hitlers bunker när Tredje riket faller. En elit gömmer sig tillsammans med Woland som kommer att reflektera över historien, nutiden och en eventuell framtid, men kopplat till den dystopi som huset befinner sig i.

Om Satans demokrati hade en lös struktur där publiken själva till viss del fick tvinna ihop den röda tråden har den kommande föreställningen en stramare regi.

– I del två styr vi mer vad som händer, men det kommer även att finnas friare passager för både publik och Angela Wand som spelar Woland. I tvåan drar vi ner och komprimerar föreställningen, medan vi i trean slår på stora trumman och expanderar, den kommer att vara ännu större än ettan.

Har ni olika teman i de tre delarna?

– Vi har inte riktigt gått ut med det. Redan i ettan valde vi att inte berätta så mycket om innehållet. Det finns en dramaturgi och riktning som leder fram mot trean, men vår önskan är att publiken ska fortsätta att vara nyfikna och själva utforska huset och historien, tanken bakom den.

Hur många besökte Satans demokrati?

– Runt 5 000 teaterbesökare kom, men på grund av det stora trycket valde vi att göra en utställning där vi hade 1 000 besökare, så 6 000 totalt. I och med att vi gjort vissa förändringar kommer vi att kunna ge möjlighet till 18 000 att besöka oss framöver. Totalt finns det en möjlighet att 24 000 människor besökt trilogin när det är över.

Hur många kommer att kunna se del 2?

– 56 personer per tillfälle, och som max kan vi göra 44 föreställningar. Om det blir bra publiktryck kommer vi att spela sista föreställningen på nyårsafton 2016.

Fakta: 

Biljetterna släpps 25 april. Föreställningen har premiär 1 oktober.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Med klasstänk i systemet

Föreningen Arbetarskrivare delar årligen ut ett stipendium på 5 000 kronor. I år går det till Helena Gillinger från Stockholm.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu