• De danska hållbarhetsorganisationerna har haft regelbundna möten tillsammans sedan år 2012.
  • Landsforeningen Praktisk økologi arbetar för en hållbar och ekologisk utveckling sedan 1986 och har 3 750 medlemmar.
Landets Fria

Hopp och glädje på Danmarks största omställningsträff

Åtta danska hållbarhetsorganisationer står bakom träffen Det fælles bedste som de tror ska locka omkring 1 500 besökare.

– Vi vet att det kommer att ta lång tid att skapa ett nytt samhälle och att många människor kommer att vara rädda och ledsna, men den här samlingen kommer att bli väldigt glädjefylld, säger Trine Krebs, en av arrangörerna.

Folkträffen Det fælles bedste – det gemensamma bästa – hålls i Hvalsø den 22–24 april med omkring 200 programpunkter. Målet är att träffen ska präglas av glädje och handlingskraft – trots att det är stora och svåra utmaningar som klimatförändringar och ett slut på fossila bränslen som ligger bakom den. Deltagarna kan till exempel lära sig att bli lite mer självhushållande genom att bygga vindkraft för hemmabruk eller ha höns i trädgården.

– Vi kan inte förvänta oss att alla ska kasta bort allt de är vana vid, byta jobb, boende, färdmedel och livsstil. Men varje handling behövs. Om vi kan träffas och skratta och komma överens om att vi måste sätta igång, så kan du sätta igång med att skaffa höns och jag kan bygga ett vindkraftverk, och så har vi erfarenheter och kunskaper som vi kan dela, säger Trine Krebs, ordförande för Landsforeningen Praktisk økologi.

De åtta organisationerna som står bakom träffen har haft regelbundna möten sedan år 2012. År 2014 blev det en stor träff på Samsø och 2018 planeras en i södra Jylland. Där emellan är tanken att lokala nätverk ska samarbeta, och så har ordförandena setts var tredje månad.

– Våra organisationer har alltid vetat att vi gör liknande saker men har inte velat samarbeta tidigare. Men nu har vi hållit ihop i fyra år. Det har varit en utmaning, men alla är kvar, säger Trine Krebs.

Att organisationerna samarbetar beskriver hon som en nödvändighet. Om samhället ska kunna möta de utmaningar vi står inför måste alla hjälpas åt.

– Vi vet att det kommer att bli svårt och att det finns en stor oro och hopplöshet, men om vi inte samarbetar kommer vi inte att klara det. Det våra organisationer har gemensamt är att vi tycker att alla system ska präglas av mångfald – oavsett om det gäller boende, energi eller transporter. Det finns inte bara en lösning.

Hon menar att samhället just nu är väldigt polariserat, med motsättningar mellan exempelvis stad och land.

– Vi måste samla oss på nya sätt och glömma det gamla samhällets metoder för organisering. Det är en stor utmaning, men det är också roligt. När vi samlas känner jag inte förtvivlan utan snarare hopp eftersom jag möter så många vanliga människor som försöker att göra något.

Ett av de viktigaste syftena med träffen är att deltagarna ska möta andra från sitt närområde som de kan fortsätta att samarbeta med. Hela söndagen ägnas åt att samla deltagarna i geografiskt baserade grupper där de formulerar vad de har lärt sig, vad de vill göra härnäst och vad de kan bidra med. Tanken är att de ska bestämma när de ses igen och komma överens om en lokal satsning som de kan arbeta med tillsammans.

Det fælles bedste präglas dessutom av att de danska kommunalvalen hålls år 2017 och tanken är att bli en viktig röst i valdebatten. Förhoppningen är att organisationerna och nätverken kan göra lokala kampanjer som engagerade i andra delar av landet kan inspireras av. Lärdomarna kan sedan komma till nytta inför Folketingsvalet år 2019.

Vad händer i Danmark i stort när det gäller omställning och hållbarhet?

– När jag träffar kollegor som är i 60–70-årsåldern på träffen vet jag att de kommer att le och säga, ”Trine, något håller på att hända”.

Många av organisationernas äldre medlemmar har engagerat sig i miljöfrågor i många år utan större resultat, men nu ser de att människor från olika delar av samhället börjar att intressera sig. Samtidigt understryker Trine Krebs att den danska regeringen inte tar frågorna på allvar.

– Ibland är vi förtvivlade, men vi får fler medlemmar varje dag.

Alla är välkomna till träffen som hålls i Hvalsø by i Lejre kommun på Sjælland. Den som vill vara säker på att få mat kan anmäla sig senast den 20 april eller ta med egen mat. Läs mer på www.detfaellesbedste.dk.

Fakta: 

Tips ur programmet

Grön dejting, där träffens singlar möts inför lördagens festmiddag

Konflikthantering

Aktiviteter för barn

Föreläsning med grundaren av den internationella omställningsrörelsen Rob Hopkins

Filmvisningar

Lär dig att sköta en äng utan maskiner

Musik av 20 olika artister

Paneldebatt med några av de danska politiska partiernas miljötalespersoner

Klimatpilgrimsvandring med Danska kyrkan

Temaområde om grön utbildning med friskolor, grundskolor, gymnasier och så kallade skolehave (utomhusskolor)

Meditation och yoga

Workshop med en av Danmarks största matbutikskedjor som vill ha hjälp att öka intaget av frukt och grönsaker i ett bostadsområde

Hållbarhet och andlighet

Samling där äldre deltagare kan utbyta erfarenheter och engagera fler äldre

Marknadsplats med ett 80-tal företag och organisationer. Runt en fjärdedel jobbar med hållbart byggande med material som lera, halm och trä samt giftfri målarfärg.

Initiativtagarna till träffen

Landsforeningen Praktisk økologi

Omstilling Danmark

Omstilling nu

Landsforeningen for økosamfund

Landsforeningen for økologisk byggeri

Permakultur Danmark

Københavns fødevarefællesskab

Slowfood København/Nordsjælland

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Omställning Gävle får pris

Månadens omställningsinitiativ har just vunnit ett miljöpris. I höst satsar de på visioner, mat, energi och kommunikation.

Landets Fria

© 2024 Fria.Nu