• I morgon arrangeras Kultur- och språkfestivalen på Stadsbiblioteket. För publiken är det ett bra tillfälle att lära känna de olika kulturer som finns representerade i vårt samhälle i dag, säger Büsra Önge, en av arrangörerna.
Göteborgs Fria

Sånger som för oss samman

Stadsbibliotekets hörsal fylls på lördag av sång från olika kulturer då Kultur- och språkfestivalen arrangeras.

Med inspiration från den internationella tävlingen International Language & Culture Festival har Plattformen för kreativa idéer och dialog under flera år arrangerat en tävling där ungdomar får framföra sånger på sitt eget språk.

– Med tanke på att rasism och segregation ökar vill vi arbeta för integration och samlevnad i vårt mångkulturella samhälle. Vi anser att musik och konst är fantastiska hjälpmedel för att sammanföra människor eftersom det är ett språk alla människor i världen delar. Därför har vi som syfte att skapa en gemenskap och samla olika kulturer under ett och samma tak för att framhäva en ömsesidig förståelse och samexistens, säger Büsra Önge, från den ideella organisationen Lära för livet, som är med och arrangerar festivalen.

De tävlande bedöms av en jury och för vinnaren finns möjlighet att representera Göteborg i Malmö och Stockholm, som är de övriga städerna där Kultur- och språkfestivalen arrangeras. Det finns även möjligheter att gå vidare till den internationella tävlingen och då representera Sverige.

– För publiken här i Göteborg blir det ett bra tillfälle att lära känna de olika kulturer som finns representerade i vårt samhälle i dag, säger Büsra Önge.

Arrangemanget har enligt Önge varit väldigt lyckat tidigare år och det kommer alltid många besökare. I år har man försökt att hitta fler deltagare genom att åka runt till olika kulturskolor.

–Vi vill gärna ha fler anmälningar till tävlingen och har aktivt sökt upp kulturskolor där musiklärare har varit till hjälp att tipsa om elever som kan vara intresserade att delta. Målet är att arrangemanget ska växa så att vi får in fler språkområden i tävlingen, säger Büsra Önge.

Vad händer mer under dagen?

– Innan tävlingen kommer det även vara en utställning utanför Hörsalen där man kan ta del av de olika kulturerna som är representerade under dagen. Efter det så drar musikprogrammet igång, säger Büsra Önge.

Lördag 9 april, kl 14–16:30. Stadsbiblioteket, Hörsalen

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hon ger ut sin egen poesi

Louise Halvardsson gav ut sin diktsamling Hejdå tonårsångest - 35 dikter innan 35 på eget förlag. Nu har hon nominerats till Selmapriset.

Fria Tidningen

Feministisk sf-klassiker blir musik

Hur låter en bok? Kompositören Erik Dahl ger svaret då han stiger in i Ursula Le Guins litterära universum för att tolka klassikern Mörkrets vänstra hand.

Fria Tidningen

Solidaritetsorkester med hopp om framtiden

Christopher Ali Solidarity Quartet är svåra att sätta fingret på. Muslimsk mystik, ökenblues och svenskt vemod är några av inslagen på debutalbumet To Those Who Walked Before Us.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu