Musikalisk rundresa med Soil Collectors | Fria.Nu

Recension


Musik
Tah-tay Leet'- Kah lah Artist: Soill Collectors Bolag: Havtorn Records

  • Soil Collectors är Hannah Tolf, Jonathan Albrektson, Isabel Sörling, ny i bandet är Martin Öhman.
Göteborgs Fria

Musikalisk rundresa med Soil Collectors

Göteborgsgruppen Soil Collectors tar inga genvägar när de är i skapartagen. I gruppens framträdanden, videos, filmer och album finns alltid ett genomarbetat koncept kopplat till deras genreöverskridande musik, som har ett fundament byggt på en mix av pop, körtradition, improvisation och modern komposition.

Introt till nya albumet Tah-tay Leet’- Kah lah för tankarna till en schamanistisk ritual innan en musikaliska resa påbörjas där Soil Collectors skapat låtar med influenser från legender och myter från folkslag runt om i världen.

Kombinationen av de rytmiska inslagen tillsammans med Hannah Tolf och Isabel Sörlings röster skapar en närhet till exempelvis Wildbirds & Peacedrums, men jämförelsen haltar något då Soil Collectors gärna avviker från de raka vägarna och tar in på smalare och mer vindlande spår. Spännvidden i uttrycket är stor och rör sig från ren energi, som Storm II, till mer utsvävande utflykter. Jag sugs in i de filmiska stämningarna i Hit och de mer hotfyllda Nomad, och Shadows/Talk to me där Soil Collectors tar experimenterandet längst, med ett resultat som är både utmanande och vackert.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Drabbande kärleksbudskap från Blameful Isles

Recension

Blameful Isles is dope! Det skrev Talib Kweli på sitt Facebookkonto efter att ha upptäckt det svenska bandet Blameful Isles. Så rätt han har i detta. Lysande på de tre föregående albumen och än bättre på nya dubbelalbumet Pleroma, skriver Tobias Magnusson.

Fria Tidningen

De tar ett andetag tillsammans

Recension

Bakom Luft står saxofonisten Mats Gustafsson och säckpipeblåsaren Erwan Keravec. Inhale är deras debutskiva.

Fria Tidningen

© 2022 Fria.Nu