Krönika


Krönika

Landets Fria

Rädda världen med flugor

Mitt i all eländesrapportering kan man hitta små pärlor som bara måste lyftas fram. Som den om ”vapenflugan” och två envetna forskare. Flugan lägger tusentals ägg som raskt blir till feta larver genom att äta alla slags biologiskt avfall och till och med ren skit. På några veckor ökar de 20 000 gånger i vikt. Ett ton hushållsavfall blir till 200 kilo larver och dessutom 200 kilo kompostjord. Resten blir vatten och koldioxid. Det sista låter kanske lite oroande ur klimatsynpunkt men om avfallet istället hade förmultnat hade det givit metan som är 25 gånger skadligare för klimatet!

Larverna är dessutom mycket värdefulla. Ett ton avfall ger larver för 1 000 kronor. Det är ett utmärkt proteinrikt foder för både grisar, kycklingar och fiskar. Det kan ersätta soja och fiskmjöl och på så sätt både spara regnskogar och fiskbestånd. Man minskar avfallshögarna som är ett förfärligt problem, särskilt i fattiga och varma länder – och de här flugorna smittar inte; de flyger knappast. Det kan bli hur stort som helst – larverna kan odlas överallt – även i Sverige. Odlingen skapar inkomster och vettiga jobb som är förhållandevis low-tech och därmed öppna för många.

Det är alltså idel win-win… Och det är en praktisk idé. Jag förundras över de överentusiastiska forskare och journalister som tror att man ska kunna övertala människor att överge kött och istället äta insekter. De glömmer äckelfaktorn. Och de blundar för att det är ganska få som visat någon som helst vilja att uppoffra sig för miljön och en hållbar framtid. Då måste det vara hundra gånger lättare att byta till ett hållbart foder än att få människor att byta matvanor.

Naturligtvis finns det problem. Artikeln som jag hämtat detta ur ger många exempel på det – se länk nedan. Biologiska processer kan vara knepiga. Äckelfaktorn kan man inte blunda för liksom stigmat i att jobba på sophögarna. Till och med lagstiftningen är ett problem: insekter betraktas av EU som produktionsdjur; därför är det förbjudet att utfodra andra djur med dem – en kvarleva från skandalen med kadavermjöl och galna-kosjukan! Ett dråpligt undantag är att EU kan tillåta att höns äter larver, till och med levande sådana, eftersom det betraktas som en naturlig föda för dem! Jag beundrar de idoga forskarna på Ultuna som jobbar vidare trots många bakslag – och jag uppskattar att läsa en rejäl artikel som tar sig tid att ge fyllig beskrivning; jag tror det finns ett sug efter sådana bland alla snuttifierade nyhetsstumpar.

Men om nu detta funkar: Alfred Nobel ville ge pris till dem ”som under det förlupna året hafva gjort menskligheten den största nytta”? Dags för insektsforskarna?

Artikeln är från tidningen Ingenjören nr 1 2016 som kan läsas på www.e-magin.se/v5/viewer/files/viewer_t.aspx?gKey=tjhcd09g

ANNONSER

© 2024 Fria.Nu