Fria Tidningen

Göteborg blir fristad för hotade forskare

Det internationella nätverket Scholars at risk skyddar hotade forskare i världen. Nu startar det en svensk filial. Den samordnas av Göteborgs universitet som redan har gett två forskare en fristad.

Scholars at risk, SAR, är ett internationellt nätverk som startade i USA och som hjälper forskare som på grund av hot eller censur inte kan jobba i sina hemländer. Sedan starten för över tio år sedan har nätverket gett en fristad till över 400 forskare.

I dag har krisen i Mellanöstern gjort att behovet har ökat än mer. Göteborgs universitet blir nu det första lärosätet i Sverige som ger en fristad åt hotade forskare. De två forskarna kommer från Syrien och Pakistan och stannar i Sverige i ett år. Efter det måste de söka sig till andra universitet tills de kan återvända till sina hemländer.

– Nätverket hjälpte mig att fly från mitt land. Mitt land var farligt och jag var i en riskabel situation. Jag utsattes för hot och var tvungen att rädda mig själv, säger en av forskarna, som vill vara anonym, till Sveriges Radio.

Göteborgs universitet kommer att samordna fristadsarbetet i Sverige, där flera högskolor och universitet ska ingå.

– För ett universitet är grundbulten den akademiska friheten. Vi vill på allvar visa att vi värnar den akademiska friheten globalt sett och inte bara i Sverige, säger Helena Lindholm, prorektor vid Göteborgs universitet, till Sveriges Radio.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Asylstafetten vandrar vidare

Den 10 juli startar årets asylstafett, som är en vandrande manifestation för en human flyktingpolitik.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu