• Demonstration i Malmö för palestiniernas sak i höstas.
  • Under hösten och vintern har asylsökande palestinierna hållit sig varma utanför Migrationsverket med hjälp av en liten brasa.
  • Palestinierna har protesterat utanför Migrationsverket sedan i somras.
  • Tobias Lohse från nätverket Refugees Welcome Sverige är engagerad i att lyfta frågan om palestinierna från Gaza.
Fria Tidningen

”Man försätter människor i ett juridiskt limbo”

Migrationsverket utvisar palestinier till Gaza, trots att de inte har möjlighet att resa tillbaka dit. Detta innebär att man försätter människor i ett juridiskt limbo, menar Centrum för sociala rättigheter, som nu anmäler Migrationsverket till Justitiekanslern.

En grupp på runt 30–50 palestinier har demonstrerat utanför Migrationsverket i Jägersro i Malmö varje dag sedan i juli förra året. De är alla palestinier från Gaza som har fått avslag på sina asylansökningar i alla instanser.

– Vi har valt att anmäla Migrationsverket för att vi vill markera att de har gjort fel. Detta är palestinier från Gaza som har fått utvisningsbeslut, vilka inte kan verkställas eftersom de inte får inresevisum till Egypten. Detta har dragit ut mycket på tiden, vilket har lett till mycket lidande för dessa människor, säger Tobias Lohse från nätverket Refugees Welcome Sverige, som är en av dem som har engagerat sig i palestiniernas sak.

Enligt anmälan är Migrationsverket skyldigt att utreda om det finns hinder mot att verkställa en utvisning, som till exempel att mottagarlandet inte kommer att ta emot personen. CSR menar att det är precis det som är problemet i det här fallet, men att Migrationsverket förhalar verkställighetsutredningarna .

– De här palestinierna får inte inresevisum till Egypten, som är det land som de måste åka till för att resa in i Gaza. Och även om de skulle få komma in i Egypten är gränsen mot Gaza i praktiken stängd och ingen vet när den kommer att öppnas, säger Tobias Lohse.

På lördag kommer det att vara manifestationer i både Malmö och Uppsala till stöd för palestinierna. Också i Uppsala har en grupp palestinier från Gaza, som är i samma situation som de i Malmö, demonstrerat, och även hungerstrejkat, för att protestera mot utvisningsbesluten. En del av dem har varit i Sverige i några år, medan andra fick avslag på sina asylansökningar i höstas.

Ett mål med manifestationerna är att hjälpa palestinierna att nå ut med sitt budskap.

– Vi vill gärna ge dem lite andrum, eftersom de har suttit och demonstrerat utanför Migrationsverket hela vintern. Det har inte alltid varit så lätt, bland annat har det hänt att folk har hotat att skära sönder deras tält med knivar. Två av palestinierna sitter i rullstol och försöker nu vila ut hos privatpersoner. Med manifestationerna och anmälan vill vi också visa att vi bryr oss om dem. Att det finns personer i samhället som stödjer deras sak, säger Tobias Lohse.

Tobias Lohse tror att en orsak till att utredningarna om hinder mot verkställighet har dröjt kan vara att Migrationsverket är under hård press just nu.

– Verket har en väldigt hög arbetsbelastning just nu. Men de har samtidigt fått mycket resurser för att komma ikapp. Man ska inte heller göra skillnad på flyktingar från olika länder, utan ett statligt verk ska kunna möta allas rätt till prövning.

Fakta: 

Fria Tidningen har sökt Migrationsverket för en kommentar.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2022 Fria.Nu