Fria Tidningen

Miljöpartiet kan bli ”årets miljöförvillare”

Snart är det dags att kora vinnaren av det föga smickrande Svenska greenwashpriset. I år är Miljöpartiets partistyrelse en av de nominerade.

På tisdag den 5 juli kommer miljöorganisationen Jordens vänner att tillkännage vilken av årets kandidater som vunnit Sveriges minst attraktiva miljöpris: Årets miljöförvillare. Omröstningen har pågått under hela våren och strax över 7 000 personer har röstat hittills på den av kandidaterna som de vill ska vinna.

Svenska Greenwashpriset delas ut en gång per år av Jordens vänner, med stöd av Konsumentverket. Syftet är att uppmärksamma oärliga miljöbudskap, så kallad greenwash, eller ”grönmålning”. Jordens vänner arbetar för att lyfta frågan om greenwash för att ihålig miljökommunikation inte ska urlaka miljöfrågor i näringsliv och politik, och för att miljögärningar inom vissa områden inte ska användas som distraktion för att föra uppmärksamhet från andra viktiga frågor, till exempel sociala frågor eller miljö- och hållbarhetsfrågor.

Finalisterna i år är Ekobyggmässan, Miljöpartiets partistyrelse, Stockholmshem och Volkswagen Sverige. Prisutdelningen äger rum under Almedalsveckan i Visby.

Förra årets vinnare var Cecilia Malmström, som hade nominerats för ”sina uttalanden om att det transatlantiska handelsavtalet TTIP inte kommer att påverka eller hota exempelvis miljölagstiftningar”.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Asylstafetten vandrar vidare

Den 10 juli startar årets asylstafett, som är en vandrande manifestation för en human flyktingpolitik.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu