• Några som följde med på Cape Farewells expedition till Grönland 2008 var musikerna Martha Wainwright, KT Tunstall, Jarvis Cocker, Feist och Vanessa Carlton. Längst till vänster David Buckland.
  • Stillbild ur verket Endangered species, 2006, från Cape Farewell.
Landets Fria

Han vill skapa hållbarhet med kultur

Kulturen är den förändringskraft som vi behöver för att skapa ett hållbart samhälle. Det menar David Buckland, grundare av organisationen Cape Farewell och en av de medverkande på konferensen Climate existence i Sigtuna i april.

David Buckland grundade Cape Farewell år 2001 som kulturens svar på klimatförändringarna. Då handlade det om att väcka uppmärksamhet för frågan genom att arrangera seglingar med forskare, kulturskapare och pedagoger i Arktis. I dag vill den internationella organisationen framför allt undersöka hur mänskligheten kan möta förändringarna som väntar.

– Naturvetenskapliga forskare har gjort ett fenomenalt arbete och berättat den obekväma sanningen för oss att vi har ett problem. Orsaken till klimatförändringarna är vårt sätt att leva och vårt totala beroende av fossila bränslen. Nu är det upp till civilsamhället att hitta lösningar så att vi kan leva hållbart, säger David Buckland.

Cape Farewells senaste initiativ är Artcop21 som startade i samband med FN:s klimattoppmöte i Paris i fjol. I kulturfestivalen ingick över 500 arrangemang i 54 länder. Nu fortsätter arbetet med att skapa engagemang och sprida berättelser om hur en hållbar framtid kan se ut.

– COP21 levererade mot enorma odds. Avtalet är inte perfekt, men det är banbrytande. Nu har klimatfrågan blivit mainstreampolitik och vi måste se till att den stannar där.

Det viktiga framöver enligt David Buckland är att invånare, ideella organisationer, samhällsforskare, medier och kulturskapare engagerar sig.

– Politikerna kan stifta lagar och skriva avtal, men det får ingen effekt förrän civilsamhället står bakom.

Framför allt vill han komma ifrån idén att klimatförändringarna är en negativ kraft. Istället vill han sprida berättelsen om det positiva med en hållbar livsstil.

– Allt vi gör på Cape Farewell handlar om berättelser. Klimatförändringarna kan bli vår väg till nirvana. Om vi fortsätter att våldta planeten kommer det att leda till vår undergång. Vi måste förändra oss, och det skulle kunna leda till något fantastiskt. Vi måste omfamna de nya möjligheterna.

Det kräver mer ansträngning att vara positiv än negativ, tror David Buckland.

– Jag tror att många människor drabbas av handlingsförlamning när det blir så enormt. Vi pratar om ett helt annat ramverk för hur vi ser på oss själva. Men det måste hända.

Där tror han att omställningsrörelsen spelar en viktig roll eftersom den har fokus på det lokala, men han ser också småskaligheten som ett problem. Han förespråkar exempelvis stora solcellsparker i öknarna för att tillgodose världens energibehov.

– Om vi ska alstra den energi vi behöver från förnybara källor behöver vi stora förändringar i infrastrukturen. Och det kommer inte att hända om vi inte får regeringar och storföretag med oss.

Om det ska hända måste invånarna ställa krav på politikerna, och för det krävs att de alternativa berättelserna om klimatfrågan får fäste menar David Buckland.

– Vi behöver historieberättare. Vi som kulturskapare kan bli en kraft för förändring genom att aktivera berättelser och fortfarande producera verk som engagerar publiken.

En utmaning är att hitta en balans mellan kultur och aktivism. David Buckland betonar att kulturen inte får bli propaganda eller predika.

– Kulturskapare måste ha friheten att uttrycka vad de vill, men nu har mänskligheten det här problemet och vi har en chans att lösa det om kulturskapare skapar engagemang att styra om samhället åt ett annat håll.

Han tycker att det är helt okej med aktivister som ägnar sig åt att kritisera och protestera, men menar att kulturen kan ha en mycket större effekt på oss. Politiska budskap liknar ofta reklam på så sätt att de bara påverkar oss ytligt, enligt David Buckland. Vi kanske lyssnar på budskapet på kort sikt men det förändrar sällan oss i grunden. Det kan däremot kulturen göra.

– Folk är skeptiska till medier, politiker och advokater, men de lyssnar på kulturskapare och litar på dem. En bok eller en poplåt kan bli en del av vem du är och förändra ditt psyke. Men det finns inte en enskild faktor som avgör vem du röstar på. På samma sätt är det med vårt arbete. Det handlar om en kulturell förändring där det är svårt att säga exakt när förändringen sker.

Några exempel på kraftfulla verk från Cape Farewell tycker han är Ian McEwans bok Solar, BBC-filmen Art from the Arctic som setts av 11–12 miljoner människor, Lemn Sissays dikt What if som spreds viralt i sociala medier, Jonathan Doves operaverk The walk from the garden där Adam och Eva lämnar ett förstört Edens lustgård bakom sig, samt popartisten KT Tunstalls låt Uummannaq song från en resa med organisationen till Grönland.

David Buckland är både positiv och negativ inför framtiden. Han menar att klimatfrågan tagit enorma kliv framåt de senaste 15 åren och att vi människor befinner oss på ett omvälvande stadium. Å andra sidan tillhör fortfarande företagen inomkolindustrin de största i världen.

– I dag har vi den teknik vi behöver för att vår kultur ska bli fossiloberoende. Ur de perspektiven går det inte att vara annat än optimistisk. Samtidigt tror jag fortfarande inte att människor har förstått hur omstörtande klimatförändringarna kan bli. När kolindustrin slutar att leta efter nya oljekällor, då kommer jag verkligen att bli optimistisk. Det är sådana stora förändringssignaler som vi behöver.

Läs mer om Cape Farewell och Artcop21 på www.capefarewell.com.

Fakta: 

Climate existence

Konferensen arrangeras 6–8 april av Sigtunastiftelsen i samarbete med Uppsala universitet. Bland gästerna finns ärkebiskop Antje Jackelén, Dougald Hine från Dark mountain project, kulturutövare samt forskare. Läs mer på www.sigtunastiftelsen.se.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hej månadens omställare Christian Tengblad!

– Som det är nu blir klimatfrågan något som står i vägen för bolagen. Vi måste vända på den steken, säger Christian Tengblad, samordnare för Fossil free Sverige.

Landets Fria

Omställning Gävle får pris

Månadens omställningsinitiativ har just vunnit ett miljöpris. I höst satsar de på visioner, mat, energi och kommunikation.

Landets Fria

Klimatfolket ska festa och växa

Östgötska initiativet Klimatfolket ska starta festkvällar, bli en ideell förening och spridas till fler platser i landet.

Landets Fria

Klimatbantare får mental coachning

I projektet BeChange är det lika viktigt att deltagarna minskar sin klimatpåverkan som att de känner mindre klimatångest och större hopp.

Landets Fria

© 2024 Fria.Nu