• Palestinierna som tältar utanför Migrationsverket väntar oroligt på att bli avhysta. Men enligt polisen är avhysningen uppskjuten några dagar.
Skånes Fria

Polisen skjuter upp avhysning av palestinier

De palestinier som tältprotesterar utanför Migrationsverket väntade sig att bli avhysta av polisen i måndags. Men inget har hänt.

– De får några dagar till på sig att lämna platsen, säger polisens informatör Lars Förstell.

Ett hundratal statslösa palestinier från Gaza och Irak tältar utanför Migrationsverket i Malmö – i protest mot att de inte får uppehållstillstånd.

I förra veckan fick de besked av polisen att de var tvungna att lämna platsen. Malmö stad som äger marken har sagt nej till att de ska få vistas där. Polisen gav de tältprotesterande fram till i måndags på sig att packa ihop. Men palestinierna vill inte ge sig av frivilligt. Och efter det har inget hänt.

– Polisen gav oss fram till i måndags, men vi har inte sett dem eller hört från dem alls. Men vi förväntar oss att de kan komma när som helst. Kanske väntar de på att folk och media ska glömma bort oss innan de tvingar iväg oss, säger Fakhri Hamad, talesperson för palestinierna.

Fakhri Hamad berättar att de tältande palestinierna har fått telefonnummer från mängder med frivilliga Malmöbor, som de ska höra av sig till om polisen dyker upp.

– Vi kommer att skicka ut sms och få hjälp direkt om något händer.

Lars Förstell, informatör hos polisen, menar att det är ett missförstånd att palestinierna skulle ha fått till i måndags på sig att lämna platsen utanför Migrationsverket.

– Vi har haft en diskussion med dem den här veckan. De får några dagar till på sig att lämna platsen.

Har ni varit där och pratat med dem nu alltså?

– Jag kan inte svära på att vi varit där den här veckan men vi har i alla fall en pågående dialog. Vi vill inte ställa till med något, utan vi vill försöka hantera detta på ett mänskligt vis.

Lars Förstell vill inte definiera vad ”några dagar” exakt betyder. Men om palestinierna inte lämnar platsen frivilligt är sista utvägen att genomföra en avhysning.

Och vad innebär det rent praktiskt? Att ni tar bort deras tält?

– Ja, det måste vi göra isåfall, säger Lars Förstell.

Fakta: 

Palestinier i tältprotest

Hundratalet statlösa palestinier tältar sedan över en månad tillbaka utanför Migrationsverket på Jägersro. De tältar i protest mot att de inte får uppehållstillstånd. Häromveckan inledde ett 50-tal av dem en hungerstrejk. Förra veckan fick elva av de statslösa palestinierna från Irak uppehållstillstånd.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Det är triggande att ens vara nära poliser”

Ett år har gått sedan protesterna mot Svenskarnas parti på Limhamns torg – som slutade med att polisen red rätt in i folkmassan. De yttre skadorna har läkt, men händelsen har satt andra spår hos demonstranterna.

Skånes Fria

© 2022 Fria.Nu