Energi, spelglädje och en dos allvar | Fria.Nu

Recension


Musik
Altona Artist: Flocken Bolag: Kakafon

  • Bandet Flocken har funnits sedan 2011 och nu släpper de debutalbumet Altona.
Göteborgs Fria

Energi, spelglädje och en dos allvar

Svenska folktoner blandas med klezmer och jazz på Flockens debutalbum Altona. Bandets medlemmar – Ida Gillner, saxofon, Fredrik Brändström, dragspel, Donovan von Martens, kontrabas och Anna Lund, trummor – hittade fram till varandra under studierna vid musikhögskolan.

De jazzigare inslagen är nedtonade och kommer till uttryck främst i Anna Lunds och Donovan von Martens rytmiska spel, men det är de östeuropeiska tongångarna från Gillner och Brändström som skapar den tydligaste karaktären och som för mina tankar till Arbete & Fritid, en grupp som går att se som föregångarna inom den här genren.

Altona bjuder på en fartfylld och känslosam resa. De improviserade inslagen från Ida Gillner och Fredrik Brändström ger liv och rörelse i de egna kompositionerna och samspelet von Martens och Lund är hela tiden följsamt och inkännande.

Klezmermusiken karakteriseras lika mycket av glädje och energi som vemod och allvar, och Flocken förmår på Altona att skapa ett spänningsfält just emellan dessa känslouttryck.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Drabbande kärleksbudskap från Blameful Isles

Recension

Blameful Isles is dope! Det skrev Talib Kweli på sitt Facebookkonto efter att ha upptäckt det svenska bandet Blameful Isles. Så rätt han har i detta. Lysande på de tre föregående albumen och än bättre på nya dubbelalbumet Pleroma, skriver Tobias Magnusson.

Fria Tidningen

De tar ett andetag tillsammans

Recension

Bakom Luft står saxofonisten Mats Gustafsson och säckpipeblåsaren Erwan Keravec. Inhale är deras debutskiva.

Fria Tidningen

© 2022 Fria.Nu