• Minoo Koefoed, doktorand på globala studier på Göteborgs universitet, föreläser om kvinnor i demokratiseringsprocesser.
Göteborgs Fria

Missa inte 8-mars-firande runtom i Göteborg

8 mars uppmärksammas på en mängd sätt runtom i Göteborg. Från demonstration till föreläsningar om kvinnors roll i demokratiseringsprocesser.

Göteborgs universitet ordnar för tredje året i rad ett öppet föreläsningsprogram kopplat till internationella kvinnodagen. I år uppmärksammas kvinnors roll i demokratiseringsprocesser under två föreläsningar: Minoo Koefoed, doktorand, på globala studier på Göteborgs universitet har just kommit tillbaka från ett fältarbete under sju månader där hon deltagit i kurdiska frihetsrörelsen i sydöstra Turkiet och har studerat kvinnors roll i rörelsens mål som handlar om att bygga upp ett alternativt politiskt system. Nina Gren från Lunds universitet föreläste om genusrelationer i de ockuperade palestinska områdena.

På Syndikalistiskt forum kl 16.00 erbjuds mat till en billig peng och ett seminarium från Allt år alla om bland annat motstånd, makt och politisk organisering och om barn - en kvinnofälla eller ett kollektivt ansvar? Allt åt alla inleder och resten av kvällen ägnas åt diskussion.

17.30 avgår demonstrationen från Gustav Adolfs torg och tågar mot Götaplatsen. Konferencier är Ann Ighe från Ship to Gaza.

På Blå stället talar bland annat Astrid Assefa: skådespelerska, regissör och före detta teaterchef om kvinnors roll i kulturen. Förutom Astrid Assefa erbjuds ett helt program med fler talare, musik och dans.

På Interreligiösa centret talar Mehri Afsahi, en av European of faiths networks medlemmar, om fredsarbete. Nätverket hon representerar arbetar för fred genom kontakter mellan religiösa ledare, organisationer och konkreta projekt.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Strejk, statistik och Sägifrån – detta gör facken på 8 mars

8 mars

Mens på arbetsplatsen, en kampanj mot Moderaterna samt en kvinnostrejk mot patriarkatet. Facken må ha olika syn på de viktigaste frågorna och bästa metoderna för feministisk kamp – men de som Fria pratat med är överens om att kampen behövs. Inte minst för att hålla liv i Metoo-rörelsen.

Fria Tidningen

Detta gör fackförbundet Handels på 8 mars

8 mars

Fria har pratat med de största facken och frågat vilken som är deras viktigaste fråga att jobba med, vilket ansvar de har och hur de aktivt arbetar med Metoo.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu