Överdos av Aspirin ger effekt | Fria.Nu

Recension


Musik
Aspirin ­­– An introspectiv compilation Arist: Jukka Rintamäki Bolag: Kning Disk

  • Juka Rintamäki, basist i Silverbullit, är aktuell med en retrospektiv med låtar inspelade mellan 2000 och 2015.
Göteborgs Fria

Överdos av Aspirin ger effekt

Tidsspannet för inspelningarna på Jukka Rintamäkis Aspirin sträcker sig över femton år. De tidigaste låtarna är från tiden kring Silverbullits andra skiva Citizien Bird (2001). Vi den här tiden kom jag genom en kompis över en demokassett innehållande Silverbullit-basisten Jukka Rintamäkis egenproducerade musik, ett projekt som var döpt till Aspirin. Jag minns tramporgelexcesser och drömsk instrumentalmusik som var ytterligare ett par steg bort från den Stooges-inspirerade rocken som Silverbullit debuterade med 1997 och som sedan övergick till mer suggestiv krautpop på de två efterföljande albumen.

När nu Rintamäki släpper samlingsalbumet med titeln Aspirin på en limiterad kassett (Kning Disk) känns det som att färdas bakåt i tiden och till de något grumliga minnen jag har av den tidigare demokassetten. Ett par av låtarna på Aspirin har skelettartade låtstrukturer som ekar av Silverbullit – Bewildered Bloom, Mayer Construction och Dio Banjo – men är mer avskalade i karaktären, medan andra stycken är desto mer egensinniga och lekfyllda.

Rintamäkis solodebut The lost fast one (2014) innehöll musik skriven för dansverket Before I change my mind av Helena Franzén. På Aspirin finns ett flertal stycken, bland dessa cellostyckena Dreidel Skates och Into a spin, som bygger på samma minimalistiska struktur där referenser som Michael Nyman och Philip Glass går att urskilja. Den episka Homewards skrevs till filmen Kid Svensk, och det vackra vemod som präglar denna låt återfinns även i Ita Kitee Kid och Goodbye Sweet Machine.

Det lätt introverta och inåtblickande atmosfären bryts emellanåt genom rymddiscoutflykten i Dystophic Night och den skönt flippade Trollens Dub, som för tankarna till Bo Hanssons mer experimentella stunder.

Förväntningarna är skyhöga inför Silverbullits kommande album, som släpps på Kning Disk senare i vår. Faktum är att tidskriften Gaffa lyckades skapa en mindre mediastorm när de släppte nyheten om den kommande releasen av bandets efterlängtade fjärde album. För egen del kan jag tålmodigt vänta. Den egna febern är under kontroll; effekten av en överdos Asperin lär vara ihållande.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Drabbande kärleksbudskap från Blameful Isles

Recension

Blameful Isles is dope! Det skrev Talib Kweli på sitt Facebookkonto efter att ha upptäckt det svenska bandet Blameful Isles. Så rätt han har i detta. Lysande på de tre föregående albumen och än bättre på nya dubbelalbumet Pleroma, skriver Tobias Magnusson.

Fria Tidningen

De tar ett andetag tillsammans

Recension

Bakom Luft står saxofonisten Mats Gustafsson och säckpipeblåsaren Erwan Keravec. Inhale är deras debutskiva.

Fria Tidningen

© 2022 Fria.Nu