• Fransk polis kontrollerar migranter under utrymningen av det stora provosoriska lägret i Calais som beräknas pågå i en vecka.
Fria Tidningen

Oro för ensamresande barn när Calais-lägret töms

På måndagen påbörjades tömningen av det enorma flykting- och migrantläger som vuxit fram i den franska gränsstaden Calais. Hjälparbetare är mycket oroade över hur det ska gå för barnen när den så kallade Djungeln rivs.

Storbritanniens migrationsminister Robert Goodwill hade lovat att de ensamkommande barn som har grunder för att söka asyl så snabbt som möjligt skulle hämtas och köras till Storbritannien när lägret utrymdes. Men på måndagseftermiddagen meddelade inrikesministeriet att överföringen ”satts på paus”.

Hundratals ensamkommande barn riskerar nu därmed att försvinna i kaoset eller buntas ihop med vuxna på franska uppsamlingsplatser.

– Vi är särskilt oroade eftersom den här utrymningen planerats så sent att det kommer bli totalt kaos, säger Lizz Clegg, ledare vid ett centrum för kvinnor och barn i lägret, till The Guardian.

– De yngsta barnen vi har haft här är åtta år och nu ska de fösas iväg med tusentals vuxna.

Ända sedan planerna om rivningen av hela det jättelika lägret i Calais blev kända har hjälparbetare på plats uppmärksammat barnen. Särskild de ensamkommande. I det kaos som pågår under utrymningen befaras barnen inte bara försvinna, de riskerar också att bli lätta byten för människosmugglare eller hamna mitt i våldsamheter.

Under helgen uppstod våldsamma sammandrabbningar mellan polis och migranter. Polis sköt tårgas och rökgranater efter att flaskor kastats mot dem och sammandrabbningar befaras kunna uppstå igen.

Lily Caprini vid brittiska Unicef säger att över 100 barn försvann under den förra tömningen av lägret.

– Utrymningen började innan deras säkerhet garanterats. Myndigheterna måste bevisa att de lärt sig av förra gången och sätta varje barn i säkerhet under den här processen.

Runt 200 barn, uppskattningsvis 15 procent av det totala antalet i Calais-lägret, fördes till Storbritannien förra veckan. 54 ensamkommande, de flesta flickor från Eritrea, blev de första att i lördags anlända till Storbritannien under det program om att hjälpa ensamkommande som den brittiska regeringen antog i somras. Men överföringen av barnen har nu alltså satts på paus på obestämd tid.

De tusentals boende i lägret körs nu med bussar ut från staden för att föras till uppsamlingsplatser i Frankrike där de enligt franska myndigheter ska kunna ansöka om asyl. Vissa uppgav att de var glada för att komma ifrån lägret, medan andra var desperata över att möjligheten till att återförenas med familj i Storbritannien nu krymper avsevärt.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu