• Henri Gylander har tidigare gett ut en barnbok och illustrerar åt bland andra Kamratposten. Livet före döden är hans första längre seriebok.
Göteborgs Fria

”Vi måste kunna peta in döden i vardagen”

I Livet före döden berättar seriekonstnären Henri Gylander om olika tongivande upplevelser i livet: den första kärleken, saknaden efter ett syskon man förlorat, eller längtan till en familj man ännu inte har fått.

I ett rött tegelhus på Karl Johansgatan i Majorna, ligger Serieateljén. Här håller fjorton Göteborgsbaserade serieskapare till, i varierande omfattning. En av dem är Henri Gylander, som sedan 2011 är serietecknare på halvtid.

För den breda massan är Henri Gylander mest känd för sina politiska satirteckningar i bland annat Dagens ETC, och för lekfulla illustrationer i Kamratposten. Men det finns en mer privat och filosofisk sida hos Henri Gylander som han vill låta ta plats ibland. I sin senaste bok Livet före döden, har han låtit den sidan komma fram.

– I dag är det mest de politiska serierna som får stor medial uppmärksamhet. Mens och rasism är absolut viktiga ämnen, men existentiella frågor tycker folk på något sätt inte lika intressant att läsa om.

För min del känns det viktigt att få vara både personlig och politisk, så jag hade önskat att det fanns lite mer balans mellan de båda genrerna än det gör i dag i seriekonsten.

Det nya albumet handlar om den första kärleken, saknaden efter ett syskon man förlorat, eller längtan till en familj man ännu inte har fått.

Den handlar även om döden. Henri Gylander menar att det är viktigt att vi närmar oss döden på ett mer naturligt sätt.

– Jag läste en artikel med Henning Mankell strax innan han gick bort, och han sa det så fint. Att döden ju är en så naturlig del av livet, men att vi ändå pratar så sällan om den. Hur ska vi kunna lära oss, och hur ska vi kunna lära unga människor om döden om vi aldrig pratar om den? Vi måste kunna peta in döden i vår vardag, och få den att kännas mer naturlig.

Som liten ritade Henri Gylander serier på löpande band, och drömde om att bli serietecknare. Men sen kom tonåren, självmedvetenheten och musiken plötsligt emellan, och det skulle dröja tills Henri var trettio innan han upptog serieintresset igen.

– Jag satsade ganska hårt på musiken där ett tag, men så en dag när jag var 28 insåg jag att jag nog aldrig skulle bli något inom musiken trots allt. Då började jag fundera på varför jag aldrig gett serieskapandet, som jag ju hade en talang för, en ärlig chans. Så på den vägen är det.

En av Henri Gylanders stora förebilder är den finländska konstnären, författaren och samhällsdebattören Tove Jansson.

Trots att Henri vuxit upp i Finland, skulle det dröja tills han blev vuxen innan han upptäckte hennes storhet, men sedan dess har hon inspirerat honom i mycket av det han har gjort.

– Jag tog henne verkligen till mitt hjärta. Först började jag studera hennes estetik och sedan sättet hon skrev på. Det är en sådan värme och magi i allt hon skrivit. Hon lyfter existentiella frågor på ett lite subtilt sätt, och det finns helt klart influenser av det i Livet före döden. För två år sedan fick jag vara med i en nordisk utställning där olika knstnärer fick tolka hennes bildvärld. Det var en stor ära.

I dag kombinerar Henri sitt skapande med att jobba halvtid som musiklärare. Att kunna försörja sig som seriekonstnär i Sverige få förunnat, men även om Henri hade haft möjligheten är lärarjobbet ingenting han vill släppa i första taget.

– Jag tycker det är en bra kombination. Jobbet som lärare ger en stabilitet till skillnad från att vara frilansande serietecknare. Sedan är det fantastiskt roligt att jobba som lärare och en inspirationskälla till mitt skapande.

Fakta: 

Henri Gylander

Född: 1979 i Helsingfors och bor nu i Göteborg.

Medverar: Publicerats regelbundet i Dagens ETC och Kamratposten. Hans serienoveller har blivit publicerade och flerfaldigt prisbelönade i Finland, och har publicerats även i Danmark.

Aktuell: Med Livet före döden (Kolik förlag)

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Konst som en del i tillfrisknandet

Sedan januari finns det en konstateljén på Sahlgrenska psykiatri affektiva. ”Många av patienterna uttrycker att de känner en läkande effekt av måleriet”, säger Stefan Karlsson.

Göteborgs Fria

Irene Andersen spänner musklerna

Stora muskler är okej. Om de sitter på en man. Varför är det så? GFT träffar bodybuildaren Irene Andersen för att prata om kroppsnormer och om hennes medverkan i dokumentären Too big for the world.

Göteborgs Fria

Spinn tar sig an åldrandet

Nya lokaler och ny föreställning. GFT hälsar på hos danskompaniet Spinn dagarna innan premiären av Gård av träd.

Göteborgs Fria

Allt ljus på Stina Velocette

Stina Velocette tar steget till att bli soloartist. Två singlar har släppts under året och nu väntar vi alla på den kommande ep:n Motljus.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu