Fria Tidningen

”Jag är inte så öppen med att jag är lesbisk”

16-åriga Alex blev mobbad för sin sexuella läggning och berättar att det såhär i efterhand trots allt gjort henne starkare: – Men jag är inte så öppen, jag vill inte få en massa hat.

Mobbningen på grund av Alex sexuella läggning började i åttan, då hon berättade för en av sina bästa vänner att hon var lesbisk.

– Hon tyckte det var äckligt och började kalla mig massa saker, sa att jag var skabbsmittad och sådant. Sen började hon slå mig, putta in mig i väggar och tillsist hotade hon med att putta mig framför tåget.

Trots att lärarna enligt Alex visste om vad pågick gjorde de ingenting.

– Vissa elever hade gått och pratat med en lärare, men de brydde sig inte.

I dag har Alex flyttat och börjat om på nytt. Men fast hon inte längre utsätts för mobbning, påverkar det henne:

– Jag är fortfarande nedstämd. Men mobbningen har ändå gjort mig starkare och jag är stolt över den jag är. Men jag är inte så öppen med att jag är lesbisk, jag vill inte få massa hat.

Vad tror du det beror på att det är vanligare att homo- och bisexuella mobbas?

– Okunskap. Man vet inte vad två personer med samma kön gör, för även om det står i kursplanen att läraren måste ta upp det på sexualkunskapen så gör många inte det. Man är rädd att någon som är homosexuell eller bisexuell ska bli kär i en.

Vad kan man göra för att stoppa det?

– Lärarna måste bry sig och agera och andra elever måste också agera och inte bara stå och kolla på.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

En av fyra homo- och bisexuella unga mobbas

Dubbelt så många homo- och bisexuella som heterosexuella elever mobbas, visar den nya undersökning som Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor genomfört.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu