• Frittata med sparris och feta kanske serveras ibland när Norra Stockholms psykiatri nu gör lakto-ovovegetarisk kost till norm för slutenvårdens patienter.
Stockholms Fria

Vego blir norm i vården

Avdelning 24 vid S:t Görans sjukhus har inspirerat slutenvårdspsykiatrin i norra Stockholm till att införa vegetarisk kost som norm.

Patienterna på avdelning 24 i Norra Stockholms psykiatri vid S:t Görans sjukhus har i snart ett år haft lakto-ovo-vegetarisk mat som huvudalternativ. Pilotprojektet har pågått mellan maj 2015 och januari 2016. Från och med den 4 april går alla slutenvårdsavdelningar i Norra Stockholms psykiatri över till modellen.

– I min värld vore det fantastiskt om hela landstinget gick över till vegetariskt. Men de patienter som absolut vill ha kött får ju det naturligtvis, säger Antoinette Lundahl, medicinskt ansvarig överläkare och initiativtagare till projektet.

Under testperioden hade avdelningen totalt 499 vårdtillfällen. Att projektet nu permanentas och utökas till andra avdelningar grundar sig bland annat i en enkät.

– 80 procent svarade att de var nöjda med att det serverades vegetarisk kost som huvudalternativ och 44 procent att de blivit inspirerade till att fortsätta äta vegetarisk kost även efter tiden på avdelningen, säger Antoinette Lundahl. Sedan kanske inte alla velat fylla i enkäten, men siffran ger ändå ett riktmärke.

Avdelningen har nu nominerat sig till landstingets miljöpris för initiativet.

– Vi ser det som ett sätt att göra reklam för projektet så att det här kan sprida sig inom vården, säger Antoinette Lundahl.

En del patienter har valt att äta kött istället för standardalternativet. Avdelningen har 16 platser och av dessa har oftast en eller två velat ha kött istället.

– Det var vanligtvis äldre personer, konstaterar Antoinette Lundahl som startade projektet tillsammans med sjuksköterskan Henrik Lind på samma avdelning.

Antoinette Lundahl hoppas kunna bidra till minskade utsläpp och att den vegetariska kosten ska främja patienternas hälsa.

– Kött bidrar till ökade klimatutsläpp globalt. Många får bättre ekonomi nu, det är bra på många sätt men det bidrar till ökat köttätande. Om fler går över till vegetarisk eller pescetarisk kost, alltså att man även äter fisk, så kan vi hålla den nuvarande nivån av utsläpp eller till och med minska den tack vare kosten, säger Antoinette Lundahl.

Ett annat argument är att kött bidrar till hjärt- och kärlsjukdomar och vissa former av cancer. Jämlikhet och etik är andra bakomliggande motiv.

– Ju fler vi kan inspirera, desto mer bidrar vi till en bättre miljö och bättre hälsa. Och det finns människor med olika religioner som inte tillåter exempelvis fläskkött. Då blir en köttkost exkluderande. Vegetarisk kost är alltså en jämlikhetsfråga att ha, säger Antoinette Lundahl och fortsätter:

– Etik är också en orsak. Många kan ju bli upprörda när de hör om det men jag tror att även de mest hårdföra köttförespråkare kan hålla med om att djuruppfödning inte alltid går etiskt rätt till.

Fakta: 

FAKTA

• Norra Stockholms psykiatri hör till landstinget och ger specialiserad vuxenpsykiatrisk öppenvård samt heldygnsvård (även kallad slutenvård).

• Det finns 10 stycken heldygnsvårdsavdelningar. Från 4 april går alla över till vegetarisk kost som huvudalternativ.

• Avdelning 24 vid S:t Görans sjukhus utreder och behandlar patienter som lider av svår depression samt ångesttillstånd.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Stockholm ratar vegodag i skolan

”Jag avskyr symbolpolitik och vill inte tvinga barn att äta vegetariskt om de vill äta allsidigt”, säger skolborgarråd Olle Burell (S).

Stockholms Fria

Vego växer i Stockholmshandeln

8 procent av stockholmarna uppger sig vara vegetarianer mot 6 procent i riket och försäljningen visar att fler väljer vego i butiken.

Stockholms Fria

Oron växer bland barnmorskorna

Förra sommaren var den värsta någonsin för förlossningsklinikerna. I år blir det ännu värre, tror barnmorskan Lilleba Anckers.

Stockholms Fria

© 2022 Fria.Nu